Miljoen pond voor laatste Brit in Guantanamo

AP
De laatste Brit die wordt vrijgelaten uit het Amerikaanse gevangenenkamp Guantanamo, krijgt een miljoen pond (1,3 miljoen euro) van de Britse regering, ook al stellen de Verenigde Staten dat hij banden met al-Qaeda heeft.

Shaker Aamer zit al dertien jaar in het kamp op Cuba, zeven jaar langer dan andere Britten of Britse ingezetenen, meldt The Telegraph zondag. De Britse premier David Cameron pleitte in januari in het Witte Huis nog voor de vrijlating van de man, die uit Saudi Arabië komt. Sindsdien hebben de VS verklaard dat Aamer kan worden vrijgelaten.

'Tolk van Osama'
De terreurverdachte leefde in Londen voordat hij in 2001 met zijn gezin naar Afghanistan verhuisde, naar eigen zeggen om een school te beginnen en een liefdadigheidsorganisatie te runnen. Volgens Washington was hij echter een topfiguur binnen terreurorganisatie al-Qaeda, die als persoonlijke tolk voor Osama bin Laden werkte, met explosieven kon omgaan en die banden onderhield met terreurnetwerken in Groot-Brittannië en de VS.

Lasterlijk
Volgens Stafford Smith van de mensenrechtenorganisatie Reprieve zijn de aanklachten tegen hem lasterlijk. "Hij was pas twee maanden in Afghanistan en was er nooit eerder geweest.''  Aamer kreeg al eerder het groene licht voor vrijlating, onder president George Bush, maar dat werd later weer ingetrokken.

Compensatie
Aamer zou niet de eerste voormalige Guantanamo-gevangene zijn die een genoegdoening krijgt. De Britse regering compenseerde al eerder vrijgelaten terreurverdachten om te voorkomen dat die naar de rechter zouden stappen en de Britse geheime diensten in het openbaar zouden moeten verklaren hoe ze te werk gaan.