Miljardenfortuin van drugbaron El Chapo nog altijd spoorloos

El Chapo bij zijn arrestatie
reuters El Chapo bij zijn arrestatie
Meer dan een jaar na zijn laatste arrestatie zijn de Amerikaanse autoriteiten er nog steeds niet in geslaagd om het vermogen van kartelbaas Joaquin 'El Chapo' Guzman op te sporen. Dat deelde de Mexicaanse procureur-generaal vandaag mee.

Guzman stond jarenlang aan het hoofd van het beruchte Sinaloa-kartel en ontsnapte op 11 juli 2015 voor de tweede keer uit de gevangenis. Zes maanden later werd hij gearresteerd. Op 19 januari 2017 werd hij uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Voor zijn arrestatie was Guzman een van de meest gezochte drugsmokkelaars ter wereld. Tijdens zijn carrière als leider van het Sinaloa-kartel vergaarde hij vermoedelijk een gigantisch fortuin.  

"Tot nu toe hebben de Amerikaanse autoriteiten nog niet één dollar van El Chapo's vermogen gevonden," deelde de Mexicaanse procureur-generaal Raul Cervantes mee tijdens een televisie-interview. Mexico is erin geslaagd om slechts enkele activa van geringe waarde op te sporen. "Zijn geld werd niet gevonden omdat hij geen gebruik maakte van het financiële systeem," voegde hij eraan toe.

In de aanklacht tegen Guzman eisen de VS dat meer dan 14 miljard dollar (ongeveer 13 miljard euro) die hij vergaarde met drugssmokkel en andere illegale activiteiten van het Sinaloakartel verbeurd worden verklaard.

"Zijn geld werd niet gevonden omdat hij geen gebruik maakte van het financiële systeem."

Raul Cervantes, procureur-generaal Mexico