Miljardair slaagt in plan om ‘blut’ te zijn voor zijn dood en stelt voorbeeld voor andere rijken

Chuck Feeney.
The Atlantic Philanthropies Chuck Feeney.
Het duurde een paar decennia, maar voormalig miljardair Chuck Feeney (89) heeft zijn fortuin er nu officieel doorheen gejaagd. Op “wat pensioengeld” na. Niet met een uitbundig leven: hij heeft de 9 miljard dollar (7,6 miljard euro) die hij ooit had, uitgegeven aan goede doelen. Zijn doel is daarmee bereikt en nu kan hij als gelukkig man sterven, schrijft Forbes. 

De 89-jarige Amerikaan werd ontzettend rijk met de verkoop van aandelen van zijn bedrijf Duty Free Shoppers - de bekende vliegveldwinkels, met wereldwijd ruim 400 vestigingen. Hij kon niet genieten van zijn enorme vermogen en besloot te “geven tijdens het leven”. Je kunt je fortuin immers niet mee je graf in nemen, was zijn filosofie, en zo had hij controle over waar zijn geld naartoe ging en wat daar het resultaat van was.  

“We hebben veel geleerd. Achteraf gezien zouden we sommige dingen anders doen, maar ik ben tevreden. Ik ben erg blij dat dit gelukt is terwijl ik nog leef”, vertelde Feeney aan het Amerikaanse zakentijdschrift. Deze week hief hij zijn filantropische organisatie, The Atlantic Philanthropies, op. Daarmee gaf hij anoniem miljarden aan doelen zoals de vredesonderhandelingen in Noord-Ierland en de modernisering van de Vietnamese gezondheidszorg. Op het hoogtepunt had hij tien kantoren over de hele wereld, met meer dan driehonderd medewerkers in dienst, die zijn geld doneerden aan verschillende liefdadigheidsprojecten.

‘Blut’

Helemaal blut is de Amerikaan overigens niet: in 2012 vertelde hij dat hij zo’n twee miljoen achter de hand zou houden als pensioengeld. Hij leeft al tientallen jaren een sober leven, als een monnik. Volgens Forbes heeft zijn appartement de uitstraling van een studentenkamer, vliegt hij altijd economy class en draagt hij zijn papieren bij zich in een papieren tas. Hij komt dan ook uit een simpel gezin: zijn moeder was verpleegkundige, zijn vader verzekeringsagent. Feeney was de eerste uit zijn familie die naar de universiteit ging. Zijn moeder bracht hem bij dat liefdadigheid belangrijk is.

Zijn acties zijn een inspiratie voor collega-miljardairs als Bill Gates en Warren Buffet, die behoren tot de rijksten op aarde. “Ik kan ‘geven tijdens het leven’ alleen maar aanraden”, zegt Feeney. “Hij is een groot voorbeeld,” reageert Buffet. “Wat hij doet in zijn leven, krijg ik vermoedelijk pas twaalf jaar na mijn dood voor elkaar.”
60 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Carmen De Gussem

  Juist Hilde! Ze zouden de mensen die voor hen werken beter een hoger loon geven want dat komt uiteindelijk toch terug in de economie terecht.Sinds de jaren 80 echter worden de werknemers onderbetaald en hebben de ondernemers en aandeelhouders nooit genoeg.Men wil miljardair worden op 1 generatie. De jonge mensen worden onderbetaald en kunnen zich weinig veroorloven.Geven aan goeie doelen daarmee komen ze in de publiciteit met een behoorlijk loon voor hun personeel niet!

 • Hilde Eykens

  Al zijn werknemers een hoog loon geven is te simpel zeker.

 • Guido Pintens

  gelukkig zijn de meeste reacties hier normaal. Die posters snappen wat er echt gebeurt. Wel weer jammer dat er anderen zijn die spijkers op laag water moeten zoeken als zo iemand doet wat hij doet. Ik zou (en zàl) net hetzelfde doen

 • mike tann

  En gelijk heeft hij. Hopelijk kan hij vele mensen helpen en gelukkig maken.

 • Sobek Wessels

  Hij heeft dan ook jaren van het Foute oneerlijke systeem kunnen profiteren om zo zijn Rijkdom te vergaren ...eigenlijk op kap van de rest . Mochten alle Rijken eerlijke Belastingen , Lonen en arbeids voorwaarden geven aan hun arbeiders en personeel , eerlijke bedragen betalen voor grondstoffen die ze weg halen ! Dan Moest hij nu Niks weggeven aan goede doelen want dan was er nergens Nog armoede !?