Miljardair laat superjacht ontwerpen met IMAX-bioscoop die zo groot is “dat schip eromheen gebouwd moet worden”

RT/Feadship
Een Amerikaanse miljardair heeft een “bijzondere en ongewone” bestelling geplaatst bij een Nederlandse botenbouwer. Dan Snyder (54) – de eigenaar van de Washington Redskins, een team uit de National Football League (NFL) – vroeg Feadship om een jacht te bouwen dat het allereerste ter wereld zal zijn met een private IMAX-bioscoop aan boord. Die heeft een nog groter scherm dan een gewone bioscoop. Totale kostprijs: 87 miljoen euro.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het jacht met een lengte van 93 meter zal luisteren naar de naam Lady S en de bouw startte in oktober. Snyder en zijn vrouw Tanya zouden er in de lente voor het eerst mee kunnen varen.


Jan-Bart Verkuyl van de Royal Van Lent Shipyard vertelde aan de Britse krant The Guardian dat de eigenaar een “bijzonder en ongewoon verzoek” had voor zijn jacht. “De Amerikaanse miljardair wilde een IMAX-bioscoop aan boord”, verklaarde hij, zonder hem expliciet te identificeren. The Guardian achterhaalde echter via verschillende bronnen dat het wel degelijk om Snyder ging.

Helikopter

Volgens Verkuyl is de IMAX – die 12 zetels heeft en 2 verdiepingen hoog is – zo groot “dat het schip eromheen gebouwd moet worden”. Lady S heeft verder een landplaats voor een helikopter, vier vipsuites en faciliteiten voor “een breed gamma aan sporten, onder meer golf, basketbal, volleybal en football”. Het interieur zou eruitzien als een “prachtig en modern juwelenkistje”.


Volgens Burgess – een Brits botenbedrijf dat betrokken was bij het ontwerpen van de Lady S – maakte de IMAX-bioscoop de bouw van het jacht “veel ingewikkelder en duurder”. De rest van het schip moest namelijk zo stil mogelijk zijn om de bioscoopervaring niet te verstoren.

“Het geluid van de IMAX mocht niet te horen zijn in de kajuiten ernaast en omgekeerd”, aldus architect Ed Beckett. “Ook de geluiden en trillingen van de motoren mochten niet te horen zijn in de filmzaal. Anders zou de IMAX geen certificaat kunnen krijgen en dat was voor de eigenaar van het allergrootste belang.” De extra kosten zouden in de miljoenen lopen.

Filmster

De allereerste IMAX-film werd vertoond op de wereldexpo in Osaka in 1970. De allereerste private IMAX-bioscoop werd in 2016 geïnstalleerd in het huis van een filmster in Beverly Hills. Sindsdien volgden er nog in de VS, Londen en India. De kostprijs van een IMAX-bioscoop aan land bedraagt ongeveer 1,75 miljoen euro. Die op de Lady S zou naar verluidt 2,63 miljoen bedragen.
49 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rudy De Pauw

  Mooi ,deze man verschaft rechtstreeks en onrechtstreeks een inkomen aan misschien een paar honderd gezinnen.

 • bill derycke

  Van harte gegund , Ondernemen is vallen en opstaan. Het is keihard werken, en veel risico's durven nemen terwijl er soms veel op het spel staat . Ik heb veel respect voor de rijkeren die de economie doen draaien en jobs crieeren.

 • Jozef Vermeir

  Als ze dat op een half jaar afbouwen stap ik er niet op!!!

 • Lou Bakker

  Sommige dingen in je leven zijn echt wel belangrijk. Veel vaar plezier, meneer.

 • Peeters Freddy

  Voor het klimaat zou een zeilboot beter zijn zoals de vikings destijds.