Miljardair Jeffrey Epstein pleegt zelfmoord in cel

Jeffrey Epstein (66) na zijn arrestatie op 6 juli 2019.
REUTERS Jeffrey Epstein (66) na zijn arrestatie op 6 juli 2019.
De van kindermisbruik verdachte miljardair Jeffrey Epstein (66) is overleden. De autoriteiten bevestigen tegenover Amerikaanse media dat zijn lichaam zaterdagochtend omstreeks 7.30 uur plaatselijke tijd is gevonden in zijn cel. Hij is later doodverklaard in het ziekenhuis. Ingewijden zeggen dat Epstein zich van het leven heeft beroofd. Epstein werd na een eerdere zelfmoordpoging in de cel al strenger bewaakt. 

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr heeft verklaard “geschokt” te zijn over de dood van miljardair Jeffrey Epstein en heeft een onderzoek van het ministerie aangekondigd.

“Ik was geschokt toen ik hoorde dat Jeffrey Epstein vanochtend vroeg dood werd gevonden na een ogenschijnlijke zelfmoord terwijl hij in federale hechtenis zat. De dood van de heer Epstein roept serieuze vragen op die moeten worden beantwoord. Naast het onderzoek van de FBI heb ik de inspecteur-generaal gecontacteerd, die een onderzoek opent naar de omstandigheden van de dood van de heer Epstein”, luidde het in een mededeling van de minister.

Eerder zaterdag kondigde de Amerikaanse federale gevangenisadministratie al aan dat de FBI een onderzoek opende, nadat de 66-jarige Epstein zaterdagochtend dood in zijn cel in Manhattan werd aangetroffen. “Het personeel heeft hem onmiddellijk proberen reanimeren”, alvorens hem naar het ziekenhuis over te brengen waar hij dood werd verklaard, klonk het nog bij de gevangenisadministratie.

Rechtzaken

Het openbaar ministerie in New York beschuldigde Jeffrey Epstein ervan tientallen minderjarige meisjes te hebben misbruikt. Tussen 2002 en 2005 zou hij in New York en Florida een illegaal netwerk voor vrouwenhandel hebben uitgebouwd. Sommige meisjes zouden niet ouder dan 14 jaar geweest zijn. Epstein riskeerde een celstraf tot 45 jaar. Zelf beweerde hij altijd onschuldig te zijn. Gisteren nog werd een nieuwe lading van eerder verzegelde juridische documenten openbaar gemaakt. Daarin stonden nieuwe, verontrustende details over wat zich afspeelde in Epsteins huizen.

Het was niet de eerste zaak tegen de ondernemer. In 2008 werd Epstein al eens veroordeeld voor gedwongen prostitutie. Hij werd toen ook verdacht van het misbruiken van tientallen meisjes. Door een deal te sluiten met de openbaar aanklager ontliep hij een mogelijk levenslange celstraf. Uiteindelijk zat hij toen dertien maanden vast. 

Epstein werd op 6 juli opnieuw gearresteerd nadat hij met zijn privévliegtuig was geland op een luchthaven in New Jersey, na een lang verblijf in Parijs. Eerder die dag vielen speurders binnen in zijn statige huis nabij Central Park in Manhattan, New York City. Ze namen honderden, misschien duizenden foto's in beslag. 

Soepel regime

De nieuwe arrestatie leidde tot het aftreden van Alexander Acosta als Amerikaans minister van Werk. Hij was destijds de openbaar aanklager die in Florda de omstreden schikking met Epstein trof. De dertien maanden cel die de miljardair na zijn veroordeling in 2008 uitzat ,vielen onder een (te) soepel regime. Hij mocht soms lange tijd de cel uit om te werken.  Na onthullingen in de Amerikaanse pers, hield Acosta de eer aan zichzelf en verliet hij de regering-Trump. De affaire-Epstein bracht nog meer machtigen der aarde in verlegenheid. Net als voormalig president Bill Clinton leek ook Donald Trump dikke maatjes met de 66-jarige miljardair. Clinton en Trump hebben zich intussen van Epstein gedistantieerd. Trump noemde hem in een artikel uit 2002 nochtans “een geweldige kerel” die hij al vijftien jaar kende. Bill Clinton van zijn kant was een graag geziene gast in de privéjet van Epstein, die sinds juli de bijnaam Lolita Express kreef. “President Clinton heeft Epstein al meer dan tien jaar niet meer gesproken”, liet Clintons woordvoerder weten.

“Ik stelde Melania voor aan Donald Trump”

Jarenlang schepte Jeffrey Epstein er in zijn omgeving mee op dat hij Melania aan haar toekomstige echtgenoot en president Donald Trump heeft voorgesteld. Trump en Epstein waren volgens de organisator van een wedstrijd voor kalendermeisjes de enige mannen op een feestje met 28 jonge bikinimodellen in Trumps buitenverblijf Mar-a-Lago.

Jeffrey Epstein ging er prat op dat hij Donald Trump voorstelde aan Melania Knauss. Trump en Melania traden in januari 2005 in het huwelijk in Florida. Op hun huwelijksfeest (foto) waren ook Bill en Hillary Clinton aanwezig. Ook Bill Clinton was bevriend met Epstein. Hij zou 26 keer zijn meegevlogen met Epsteins privéjet. Clinton zelf, houdt het op vier keer.
Getty Images Jeffrey Epstein ging er prat op dat hij Donald Trump voorstelde aan Melania Knauss. Trump en Melania traden in januari 2005 in het huwelijk in Florida. Op hun huwelijksfeest (foto) waren ook Bill en Hillary Clinton aanwezig. Ook Bill Clinton was bevriend met Epstein. Hij zou 26 keer zijn meegevlogen met Epsteins privéjet. Clinton zelf, houdt het op vier keer.

Feest met 28 jonge meisjes

In 1992 gaf Donald Trump een feestje in Mar-a-Lago. Aanwezig: 28 jonge meisjes die deelnamen aan een wedstrijd om op een nationale kalender met meisjes in bikini te belanden en één mannelijke gast: Jeffrey Epstein. Het feest werd in opdracht van Trump georganiseerd door George Houraney. Zakenman Houraney stond aan het hoofd van het bedrijf dat de wedstrijd organiseerde en hij organiseerde ook het privéfeest in opdracht van Trump.

Toen hij die avond aankwam in het buitenverblijf van Trump in Florida, was hij verrast. “‘Wie komt er vanavond? Ik heb geregeld dat er 28 meisjes komen’, zei ik tegen Trump. Toen bleek dat enkel Trump en Epstein aanwezig zouden zijn. ‘Maar dit moest toch een feest met VIP’s worden, en jij zegt me dat enkel jij en Epstein komen?’, zei ik.”

De relatie tussen Trump en Epstein verzuurde in die mate dat Epstein de schuld voor het gerechtelijk onderzoek naar diens seksueel misbruik van minderjarige meisjes bij Trump legde. In 2008 werd Epstein aangeklaagd in Florida, toen slaagde hij erin een deal te sluiten met zijn slachtoffers. “Ik brak lang geleden met hem. Ik was geen fan van hem, zoveel kan ik wel zeggen”, verklaarde Donald Trump dinsdag, daags na de inbeschuldigingstelling van Epstein, tegenover reporters in het Witte Huis.

Clinton

Ook voormalig president Bill Clinton zou volgens een passagierslog 26 keer met het privévliegtuig van Epstein hebben meegevlogen. Zelf hield de oud-president het in een verklaring op vier keer, waarbij zijn beveiligers ook aanwezig zouden zijn geweest.

Eerdere zelfmoordpoging

Eind juli probeerde Epstein waarschijnlijk al eens zelfmoord te plegen, toen werd de 66-jarige investeringsbankier half bewusteloos teruggevonden. Epstein had volgens Amerikaanse media toen verwondingen aan de hals.

Met vragen over zelfdoding kan je terecht op het gratis nummer 1813 van de Zelfmoordlijn of op www.zelfmoord1813.be

Het Manhattan Correctional Center, het arresthuis waar Epstein zat opgesloten.
AP Het Manhattan Correctional Center, het arresthuis waar Epstein zat opgesloten.45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Walther Vanden Broele

  Ik heb dit al ergens hier op het HLN neergeschreven. Nogal veel theorieën worden hier gespuid. Die kerel is 66 en riskeert 45 jaar, dus tot zijn 111de had hij het kunnen schudden. Was miljardair, dus had alles wat en wanneer hij wilde, in het gevang zal dat zo wel niet geweest zijn. Had te doen met minderjarigen, als men dan weet hoe andere gevangenen daarover denken en dito handelen. Hij heeft waarschijnlijk dus wel zijn keuze zelf gemaakt. Al de rest is precies wat wishful thinking.

 • luc Cuypers

  Hij wist veel te veel van andere beroemde personen . Dat is dodelijk onder deze omstandigheden . De beroemde personen kunnen nu terug op hun twee oren slapen .

 • LUC DUTS

  Er gaan nu veen gelucht ademhalen....De waarheid zal nooit aan het licht komen en de slachtoffers blijven verweesd achter.

 • Leonarda Van Opbroecke

  Voor hoge pieten zal een dode Epstein beter zijn dan een levende. Toch voor degene die mogelijk mee in het carrousel zaten of nog steeds zitten.

 • Fons Casteels

  De reden waarom die man zelfmoord heeft gepleegd, is omdat hij wist dat hij zijn luxe-leven voorgoed kwijt zou zijn. Epstein is gewoon om bij élke maaltijd champagne te drinken en een helikopter te gebruiken voor afstanden groter dan 20 km. Hij wist dat hij zwaar veroordeeld zou worden - er was sprake van 20 jaar cel - en voor zo iemand is dat een onoverkomelijke hindernis. Met zijn zelfmoord bekent hij schuld: moge dat een troost zijn voor zijn slachtoffers.