Miljardair Jeff Bezos (Amazon) vertelt hoe typische dag er voor hem uitziet en het contrasteert nogal met wat zijn personeel moet doorstaan

EPA
Jeff Bezos (54) – de steenrijke CEO van Amazon – heeft tijdens een meeting van de Economic Club of Washington, D.C. verteld hoe een typische dag er voor hem uitziet. Vreemd genoeg lijkt die helemaal niet zo hectisch te zijn. Zo wordt er voldoende tijd ingebouwd voor rust, wat enigszins contrasteert met wat zijn personeel naar eigen zeggen moet doorstaan.

Slaap blijkt bijzonder belangrijk te zijn voor Bezos, iets wat hij al eerder in interviews te kennen gaf. “Ik ga vroeg slapen en sta vroeg op”, zegt hij. “En ik zorg dat ik 8 uur slaap per nacht heb. Tenzij ik reis en van tijdzone verander. Het is niet altijd mogelijk om die uren te halen, maar ik ben er toch op gefocust. Als ik 8 uur slaap, kan ik beter denken, heb ik meer energie en ben ik beter gezind.”

Qualitytime

Als hij ’s morgens op is, neemt hij tijd voor zichzelf en zijn gezin. “Ik vind het leuk om de krant te lezen en koffie te drinken”, gaat hij verder. “Ik geniet ervan om te ontbijten met mijn kinderen voor ze naar school vertrekken. Die qualitytime is erg belangrijk voor me.”


Zijn belangrijkste meetings, laat hij ’s morgens plaatsvinden. “Mijn eerste vergadering staat altijd gepland om 10 uur”, klinkt het. “De meetings die het meeste van mijn IQ vragen, doe ik voor de middag. Alles wat mentaal een uitdaging vormt, komt aan bod om 10 uur.” (lees hieronder verder)

Jeff Bezos vertelt tijdens een meeting van The Economic Club of Washington.
AP Jeff Bezos vertelt tijdens een meeting van The Economic Club of Washington.

Als hij moe wordt, trekt hij er onverbiddelijk de stekker uit. Op het einde van de dag probeert hij dan ook geen belangrijke beslissingen meer te nemen. “Tegen 17 uur heb ik al het gevoel dat ik niet meer over dingen kan nadenken. Ik schuif dan alles door naar de volgende ochtend om 10 uur”, lacht hij. “Als leidinggevende word je betaald om een klein aantal heel belangrijke beslissingen te nemen, niet om er duizenden beslissingen per dag door te jagen. Als je niet goed voor jezelf zorgt, zal de kwaliteit van die beslissingen minder goed zijn, omdat je moe of humeurig bent.”

Onredelijk hoge werkdruk

De uitspraken van Bezos contrasteren nogal met de verhalen die zijn personeel vertelt over de werkomstandigheden in het bedrijf. Zo spraken journalisten van de Amerikaanse krant The New York Times drie jaar geleden met meer dan 100 (ex-)werknemers van het hoofdkantoor van Amazon en daaruit bleek dat zij af te rekenen hadden met een onredelijk hoge werkdruk. “Er was een vaste grap op kantoor dat als het over de balans tussen werk en privé ging, werk eerst kwam, daarna privé en als laatste de zoektocht naar de balans”, klonk het onder meer bij een voormalige werkkracht. (lees hieronder verder)

AFP

Anderen hadden het over werkweken van minimaal 80 uur, die geen rekening hielden met zon- en feestdagen. “Ik heb eens vier dagen op rij niet geslapen”, aldus een medewerkster. Er waren ook verhalen over extreme competitiviteit en een nietsontziende cultuur. Werknemers die bijvoorbeeld kanker kregen of voor familie moesten zorgen, kregen snoeiharde kritiek.

Vee

In de distributiecentra bleek het al niet veel beter. Een journalist van de Britse krant Daily Mirror ging vorig jaar vijf weken undercover in een vestiging in Tilbury, niet ver van Londen. Volgens hem werd het personeel er behandeld “als vee” en mocht het niet rusten. Het was soms zo moe dat het staande in slaap viel, klonk het. Soms moest zelfs een ambulance ter plaatse komen. Sommigen moesten werkweken draaien van 55 uur, ónder het minimumloon.

Amazon reageerde telkens dat het “een veilige en positieve werkplaats biedt” aan zijn personeel. “We zijn trots op het feit dat we duizenden banen hebben gecreëerd de jongste jaren. De targets baseren we op eerdere resultaten van ons personeel”, klonk het onder meer.

AFP23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christian Alex

  Dat is echt appelen met peren vergelijken. Hoe meer verantwoordelijkheid hoe meer en moeilijker beslissingen te nemen. Dat is iets helemaal anders dan een dag uitvoerend werk verrichten. Uitvoerend werk is heel ontspannend voor mensen met veel verantwoordelijkheid.

 • Rody Franks

  En toch moet ik Michael en Loesje bijtreden, Leon. Nochtans haat ik communisme en zelfs het huidige socialisme. Er zijn grenzen aan ethisch ondernemen, en Bezos zit daar ver buiten.

 • Lucaz Keizer

  Beste Leon, die man heeft dat inderdaad allemaal zelf uit de grond gestampt. Daarvoor proficiat. Maar toch even een kanttekening: hoeveel mensen heeft hij uitgebuit, laten werken voor een hongeloon in slechte omstandigheden om zijn doel te bereiken. En, het blijft mij en raadsel waarom iemand die stinkend rijk is, nog stinkerder rijk moet worden. Wat baat onze economie daarbij?

 • Christiane Van Croonenborch

  Leon Van der Neffe het is niet omdat men risico's neemt en investeert dat men mensen moet behandelen als vee Die man mag de vruchten plukken van zijn bedrijf maar zorg ook dat je personeel het goed heeft . Met in gedachte kapitaal heeft arbeid nodig en omgekeerd grt

 • Karel Van Geel

  De man is de grote baas dus kan hij zijn werk regelen hoe hij dat het beste en productiefst vindt. De laatste tijd is men meer en meer jaloers op dit soort mensen nochtans houdt niemand je tegen om ook zo'n bedrijf op te starten.