Militairen op straat bij protest Nederlandse boeren

De boerenprotestgroep Farmers Defence Force demonstreert in Den Haag tegen plannen van de regering om de stikstofuitstoot terug te dringen.
ANP De boerenprotestgroep Farmers Defence Force demonstreert in Den Haag tegen plannen van de regering om de stikstofuitstoot terug te dringen.
Honderd Nederlandse boeren zijn donderdagavond naar Den Haag getrokken voor een spontane demonstratie. Ze protesteerden tegen plannen van de regering om de stikstofuitstoot terug te dringen. 

Terwijl buiten het parlementsgebouw toeterende tractoren waren te horen, hield landbouwminister Carola Schouten (CDA) voet bij stuk over diezelfde maatregel. Ook verzet van partijen in de Tweede Kamer kon haar niet overtuigen. Uit voorzorg stuurde Defensie legertrucks en militairen om het centrum van de stad af te grendelen.

De voedermaatregel, waardoor vee minder ruwe eiwitten binnenkrijgt, levert op korte termijn stikstofbesparing op. De minister had daarom nog gehoopt op een compromis met de sector, maar het voorstel dat de boeren uiteindelijk deden was te vrijblijvend, aldus Schouten. 

Boeren trokken daarom op initiatief van verschillende actieclubs donderdag naar Den Haag om tegen de maatregel te demonstreren op het Binnenhof, waar de Tweede Kamer zetelt.

Die koeien moeten krijgen wat ze nodig hebben

Een aanwezige veehouder
Mark van den Oever van Farmers Defence Force bij het Binnenhof. (02/07/2020)
ANP Mark van den Oever van Farmers Defence Force bij het Binnenhof. (02/07/2020)

“Er wordt gestemd over een regel die volgens ons overbodig is en nadelig is voor de gezondheid van het vee”, zegt Joop Bosmans, actief lid van de Farmers Defence Force. Als een van de eersten was hij donderdagavond ter plekke. “Dus we zijn eigenlijk hier om toch maar even te laten merken van: we zijn er nog, we strijden nog.”

“Die koeien moeten krijgen wat ze nodig hebben”, zegt een aanwezige veehouder, die daarnaast klaagt dat er te weinig wordt geluisterd naar boeren. Landbouwminister Carola Schouten gaf boeren die met alternatieven wilden komen veel te weinig tijd om iets te presenteren, aldus de boer. 

Agractie, een andere belangenvereniging voor boeren, ondersteunt het spontane protest niet en wacht de stemming af. “We zullen Den Haag duidelijk laten horen wat deze maatregel betekent voor de boeren.” 

Op verzoek van de gemeente Den Haag stuurde Defensie donderdagavond laat 25 vrachtwagens met zo’n zestig militairen om de binnenstad af te zetten. Aan het begin van de nacht vertrokken de boeren echter. Onduidelijk is nog of ze naar huis zijn gegaan of naar een andere plek in de stad. De acties verliepen in een gemoedelijke sfeer en zonder incidenten.

Limburg

Ook in de rest van Nederland waren in de loop van donderdag verschillende boerenprotesten, waaronder in de zuidelijke provincie Limburg en het noordelijke Groningen. 

Boeren bij het Binnenhof. De boerenprotestgroep Farmer Defence Force demonstreert tegen een voermaatregel van minister Carola Schouten (Landbouw), waar in de Tweede Kamer over gedebatteerd wordt. (02/07/2020)
ANP Boeren bij het Binnenhof. De boerenprotestgroep Farmer Defence Force demonstreert tegen een voermaatregel van minister Carola Schouten (Landbouw), waar in de Tweede Kamer over gedebatteerd wordt. (02/07/2020)
De eerste trekkers zijn op weg naar het Binnenhof in Den Haag.
Regio15 De eerste trekkers zijn op weg naar het Binnenhof in Den Haag.
De boerenprotestgroep Farmer Defence Force demonstreert tegen een voermaatregel van minister Carola Schouten (Landbouw), waar in de Tweede Kamer over gedebatteerd wordt. (02/07/2020)
ANP De boerenprotestgroep Farmer Defence Force demonstreert tegen een voermaatregel van minister Carola Schouten (Landbouw), waar in de Tweede Kamer over gedebatteerd wordt. (02/07/2020)

Lees ook:

Nederlands zee-instituut start onderzoek op naar zeeschuim dat surfers mogelijk fataal werd (+)
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Hier op het Franse platteland staan de vleeskoeien met kalveren op de wei en oogst de boer zelf stro, hooi en maïs als voeding in de winter. In Nederland ook ? Hier gaat een industriële varkensvetmesterij komen en we zijn aan het mobiliseren. Zoiets is volledig voorbij gestreefd.

 • Robin Roels

  Ik kan de nederlandse boeren compleet begrijpen. De politiek en hun Co2 excuus.

 • HUGO Wils

  Echte helden zijn de (Nederlandse) politici blijkbaar niet.Vlug het leger/marechaussee oproepen om zich te laten beschermen.Hebben ze geen vertrouwen in de politie?

 • Bart Schellens

  Nederland heeft een enorm vervuilingsprobleem op dit gebied. Het was niet meer dan logisch dat er ooit iets moest veranderen. De boeren zullen zich moeten aanpassen. De vraag is, moet men steun krijgen voor die aanpassingen of een factuur voor de winstgevende vervuiling??

 • Stephan Chef

  Worden de West-Europese boeren nog niet genoeg uitgeperst. Beter de multinationals aanpakken, zou veel eerlijker zijn. Hoog tijd voor een mondiale tax shift.