Militaire rechtbanken zullen terroristen in Pakistan berechten

Nawaz Sharif
PHOTO_NEWS Nawaz Sharif
Militaire rechtbanken zullen voortaan terrorismezaken in Pakistan behandelen. Dat zei de Pakistaanse eerste minister Nawaz Sharif een week na het bloedbad dat een talibancommando aanrichtte in een school in Peshawar. Daarbij kwamen 149 personen om het leven, onder wie 133 kinderen.

De eerste minister sprak de natie toe na elf uur onderhandelen met de Pakistaanse partijleiders. "Bijzondere rechtbanken, geleid door officieren van het leger, zullen opgericht worden om terroristen snel te berechten", zei hij op televisie. Volgens Sharif zullen de rechtbanken, die onderdeel zijn van een zeventienpuntenplan, gedurende twee jaar actief blijven.

"De wreedheden van Peshawar hebben Pakistan veranderd. We moeten de terroristische mentaliteit uitroeien. Het extremisme en sektarisme moeten we een nederlaag toebrengen", zei Sharif op televisie.

Het plan voorziet verder in het stopzetten van financiële steun aan organisaties die als terroristisch beschouwd worden. Ook worden maatregelen getroffen om te vermijden dat verboden organisaties weer opduiken onder een nieuwe naam.

Oppositieleider Syed Khursheed Shah zei aan AFP dat "enkel terroristen zullen berecht worden door die rechtbanken" en dat ze "niet voor politieke doeleinden zullen gebruikt worden". Hij benadrukte dat alle politieke partijen het eens raakten over een aanpassing van de grondwet die hun oprichting mogelijk maakte.