Militaire leiding Myanmar moet zich verantwoorden voor genocide, massaverkrachting en foltering vinden VN-onderzoekers

Soldaten hebben zich volgens de VN schuldig gemaakt aan massaverkrachting, foltering, geweld en het tot slavernij brengen van kinderen en volledige dorpen platgebrand.
AFP Soldaten hebben zich volgens de VN schuldig gemaakt aan massaverkrachting, foltering, geweld en het tot slavernij brengen van kinderen en volledige dorpen platgebrand.
De militaire leiding in Myanmar moet zich voor een internationale rechtbank verantwoorden voor genocide, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden tegen de moslimminderheid Rohingya. Dat zegt een onafhankelijke commissie van de Verenigde Naties in een rapport.

Soldaten hebben zich schuldig gemaakt aan moord, massaverkrachting, foltering, geweld en het tot slavernij brengen van kinderen en volledige dorpen platgebrand. In het noorden van de deelstaat Rakhine, waar een jaar geleden honderdduizenden Rohingya met geweld werden verdreven, zijn er zelfs aanwijzingen voor volkerenmoord.

De experts nemen ook regeringsleidster en Nobelprijswinnares voor de Vrede Aung San Suu Kyi op de korrel. Zij heeft haar morele autoriteit niet gebruikt, om dergelijke misdaden te voorkomen, luidt het.

Vreselijke mensenrechtenschendingen

De onderzoekers spreken over "vreselijke mensenrechtenschendingen en mishandelingen" in de deelstaten Kachin, Rakhine en Shan. "Veel van die schendingen komen zonder twijfel overeen met de zwaarste misdaden naar internationaal recht", aldus het rapport.

Het Myanmarese leger heeft na de verkiezingen in 2011 weliswaar de macht in het land afgegeven, maar controleert nog steeds de sleutelposities in de regering. Het leger staat niet onder de civiele controle van de regering.

Moslimminderheid

De Rohingya voelen zich sinds decennia gediscrimineerd, uitgesloten en vervolgd in Myanmar. Sinds augustus 2017 vluchtten honderdduizenden leden van de minderheid naar buurland Bangladesh voor het militair geweld in het overwegend boeddhistische Myanmar.

Facebook sluit  accounts af

Facebook maakte vandaag bekend dat het dozijnen accounts afsloot in Myanmar. Daarbij ook het account van Min Aung Hlaing, de opperbevelhebber van het leger.

Facebook noemde een rapport van de VN waarin gesteld werd dat de legerleiding van Myanmar moet vervolgd worden voor volkerenmoord, als reden van de sluiting. De sociaalnetwerksite zegt dat het "wil voorkomen dat ze nog gebruik maken van onze diensten om etnische en religieuze spanningen op te voeren".

Er werden 18 Facebook-accounts en 1 Instagram-account afgesloten en daarnaast nog 52 pagina's op Facebook. Die hadden banden "met individuen en organisaties die verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen". Nog enkele dozijnen andere pagina's en accounts werden stopgezet "omdat ze zich misdragen hadden." 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Gerard Braeckmans

    Maar of dat gaan gebeuren? Ik denk het niet. Het leger is nog steeds op de achtergrond aan de macht.

  • emir hairic

    Waarom altijd achteraf spreken en klagen over misdaden. Toen oorlogs misdaden en genocides gebeurden zweeg iedereen alsof hun neus bloedt

  • Els Vervoort

    Iemand nog een bewijs nodig hoe ondoordacht die Nobelprijs voor de vrede is? Zuster Theresa is ook al door de mand gevallen. En de EU en Obama? Ze hebben een gans continent in brand gestoken en gehouden.