Milieuactivisten op training om kolencentrale te blokkeren

UNKNOWN

Klimaatactivisten uit België en Nederland beleggen begin augustus een trainingskamp in de buurt van de Belgisch-Nederlandse grens. Het programma bestaat volgens de organisatie uit workshops, lezingen en echte trainingen. Tijdens of na het kamp wordt er actie gevoerd tegen de zogenaamde 'veroorzakers van de klimaatcrisis'.

Het kamp wordt georganiseerd naar Engels voorbeeld, waar volgens de organisatoren elke zomer een klimaatactiekamp is. Afgelopen zomer werd in Engeland een kolencentrale bestormd. Het zou de eerste keer zijn dat een dergelijk kamp in Nederland wordt georganiseerd.

Geheime locatie
De locatie blijft volgens een woordvoerder van de actievoerders geheim, omdat anders mogelijk het 'object van protest' uitlekt. De zegsman kan wel melden dat deze actie vergelijkbaar is met de bestorming van de Engelse kolencentrale.

De workshops lopen volgens de woordvoerder uiteen van leren hoe een effectief persbericht te schrijven tot methodes om een kolencentrale te blokkeren. Door het kamp als een demonstratie te duiden, hoeft er volgens de zegsman geen vergunning te worden aangevraagd en volstaat een meleding bij de desbetreffende gemeente. Hij verwacht dat tussen de twee- en vijfhonderd mensen op het kamp afkomen.

Klimaatconferentie Kopenhagen
Het trainingskamp vindt plaats in het licht van de vijftiende VN-klimaatconferentie eind november in Kopenhagen. Hiervoor worden ook acties voorbereid. De organisatoren vinden dat de oplossingen die daar worden voorgesteld om het klimaat te verbeteren 'illusies' zijn. Overproductie en overconsumptie moeten in hun ogen een halt toe worden geroepen en andere vormen van energie moeten fossiele brandstoffen vervangen.

Het kamp wordt georganiseerd door verschillende Nederlandse en Belgische organiasaties als GroenFront!, Jeugdbond voor Natuur en Milieu, Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid, Friends of the Earth en European Youth For Action. (novum/sps)