Mild VN-comité wil dat Zwarte Piet wordt aangepast

Het anti-racismecomité van de VN, CERD, oordeelt milder over Zwarte Piet dan tevoren werd gedacht. Het comité zegt niet dat de Nederlandse regering Zwarte Piet moet verbieden, of ervoor moet zorgen dat hij op den duur verdwijnt, zoals tegenstanders hoopten.

Het comité schrijft in het rapport wel dat de Nederlandse overheid "actief zijn best moet doen" om Zwarte Piet te ontdoen van "die karaktertrekken" die mensen als racistisch of als verwijzing naar het slavenverleden kunnen zien. Hoewel "die karaktertrekken" niet uitgelegd worden, gaat het dan waarschijnlijk om de dingen die al eerder onderwerp van discussie waren; de gouden oorringen, de rode felle lippen en de "krompraat".

Discriminatie
Een Nederlandse delegatie was vorige week twee dagen bij het VN-comité (CERD) in Genève. Dat comité bestaat uit mensenrechtenexperts en beoordeelt om de vier jaar of landen zich houden aan de VN-verdragen die zij hebben ondertekend. Het ging in Zwitserland onder meer over arbeidsmarktdiscriminatie en de rol van lokale overheden bij de aanpak van discriminatie. En dus ook over Zwarte Piet.

Een van de belangrijkste conclusies van het rapport is dat Nederland meer moet doen aan het voorkomen van discriminatie. Nu ligt volgens het VN-comité de nadruk vooral op reactieve maatregelen, en wordt pas actie ondernomen als discriminatie zich al heeft voorgedaan.

Een woordvoerder van de Nederlandse delegatie zei vorige week al dat de overheid niet bepaalt hoe Piet eruit ziet en dat de overheid ook geen verbod oplegt. Maar ook dat de Nederlandse overheid de dialoog blijft stimuleren en de pijn begrijpt.