Mijlpaal in wereldgezondheid: India poliovrij verklaard

Een centrum in Delhi voor poliopatiënten. In India is al drie jaar geen geval van polio meer geconstateerd.
AP Een centrum in Delhi voor poliopatiënten. In India is al drie jaar geen geval van polio meer geconstateerd.
India wordt vandaag officieel poliovrij verklaard door de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Dat meldt CNN. Dat gebeurt nadat drie jaar lang geen nieuwe poliogevallen in dat land zijn vastgesteld. "Een belangrijke veldslag is gewonnen, maar de oorlog is nog niet voorbij", zegt Marc van Ranst, viroloog aan de KU Leuven en Belgisch Griepcommissaris.

Het uitbannen van de kinderverlammingsziekte in India wordt als een van de belangrijkste prestaties gezien in de ontwikkeling van de volksgezondheid in de wereld. Vijf jaar geleden werd bijna de helft van de poliogevallen in de wereld geconstateerd in India. Door de overbevolking en slechte sanitaire voorzieningen was de ziekte moeilijk aan te pakken.

Door onder meer een enorm vaccinatieprograma is de ziekte nu verleden tijd in India. Het laatste geval dat werd vastgesteld, was bij een 2-jarig jongetje in januari 2011 in West-Bengalen. Landen waar de ziekte nu nog een groot probleem is, zijn Pakistan, Nigeria en Afghanistan. In 1988 waren dat nog 125 landen.

Vaccinatieteam aangevallen
In het zuidwesten van Pakistan werd vandaag een vaccinatieteam aangevallen door twee gewapende mannen. Die openden het vuur waardoor een persoon omkwam. Ze vluchtten daarna op een motor. De vaccinatieams in de provincie Beloetsjistan worden regelmatig door militanten aangevallen, mogelijk uit geloofsoverwegingen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.