Migratiecrisis Duitsland: Seehofer wil opstappen als minister en partijleider

Bondskanselier Angela Merkel en Horst Seehofer.
AFP Bondskanselier Angela Merkel en Horst Seehofer.
In Duitsland wil Horst Seehofer zijn functies als minister van Binnenlandse Zaken en voorzitter van de CSU neerleggen. Dat heeft hij zondag in München gezegd tijdens een partijvergadering, zo melden bronnen binnen de partij aan het persagentschap DPA. De christendemocratische partij uit Beieren boog zich urenlang over het migratieakkoord dat tijdens de Europese top van deze week is bereikt.

Het migratiedossier heeft in Duitsland geleid tot een gespannen verhouding tussen de christendemocratische CDU van bondskanselier Angela Merkel en de Beierse zusterpartij CSU. Seehofer wil dat migranten die in Duitsland aankomen worden teruggestuurd naar het Europees land waar ze voor het eerst geregistreerd werden. Merkel pleitte voor een Europese aanpak en kreeg tot aan de Europese top van deze week om een regeling uit te werken met de andere lidstaten van de Europese Unie.

Controlecentra

In de nacht van donderdag op vrijdag bereikten de Europese leiders een akkoord om op Europees grondgebied zogenaamde controlecentra in te richten. Daar worden economische migranten van vluchtelingen gescheiden, waarna de vluchtelingen overgebracht kunnen worden naar een andere lidstaat dan die waar ze aan land gegaan zijn. Zowel het openen van zulke centra als het overnemen van vluchtelingen die in een frontlijnstaat als Italië of Griekenland aangekomen zijn, gebeurt op vrijwillige basis.

Niet tevreden

 De CSU-top kwam zondag samen om zich over het akkoord te buigen. Seehofer liet op de vergadering al snel verstaan dat hij niet tevreden is met het akkoord, zeggen bronnen. Uiteindelijk zou de binnenlandminister en partijleider zondagavond te kennen hebben gegeven dat hij beide ambten wil neerleggen

De fractieleider van de CSU in de Bondsdag, Alexander Dobrindt, liet tijdens de vergadering verstaan dat hij niet akkoord ging met de beslissing van Seehofer, luidt het. Het verzet van Dobrindt werd volgens bronnen met een lang applaus onthaald. Seehofer is sinds 14 maart de minister van Binnenlandse Zaken in de nieuwe regering van Merkel. Sinds oktober 2008 staat hij al aan het hoofd van de CSU.
89 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van de Velde

  De Europese weerstand tegen non Merkel groeit.

 • Lisette Theunis

  De Duitsers kozen opnieuw voor Merkel, en ook haar opendeurbeleid. Zij wisten wat haar plannen waren, dus hoeven ze er niet over te zeuren. De Duitsers kunnen ze dan ook maar beter opvangen ipv. ze naar de rest van de eu te sturen.

 • Anita Billen

  Seehofer, volhouden zodat Merkel eruit ligt.

 • robert van puyenbroeck

  Toppunt, zij die van Europa een moslimland wil maken zal mogen blijven en diegene die nog een beetje respect voor ons hebben zullen mogen opstappen, walgelijk.

 • Marc Baeyens

  Merkel moet inbinden of Europa staat op losse schroeven.