Migrantenmars van duizenden mensen op weg naar de VS, Trump eist dat stoet wordt tegengehouden

Mensen ontvluchten de armoede, de onzekerheid en het geweld in Honduras en bewegen in een lange stoet richting Mexico en de Verenigde Staten.
REUTERS Mensen ontvluchten de armoede, de onzekerheid en het geweld in Honduras en bewegen in een lange stoet richting Mexico en de Verenigde Staten.
De Amerikaanse president Donald Trump dreigt alle financiële steun aan het Centraal-Amerikaanse land Honduras te staken. Hij eist dat een stoet migranten wordt tegengehouden die vanuit dat land richting de Verenigde Staten trekt.

Zo'n 1.300 migranten vertrokken zaterdag vanuit het noorden van Honduras. Ze willen asiel aanvragen in Mexico of nog beter, naar de Verenigde Staten gaan. In geen tijd groeide de stoet aan. Volgens Reuters lopen intussen al zeker 3.000 mensen mee. Deelnemers aan de zogenaamde “mars der migranten” zijn er na een confrontatie met een politiekordon intussen in geslaagd de grens met Guatemala over te steken.

De Amerikaanse president, voor wie het bestrijden van illegale migratie een speerpunt is, zit niet te wachten op de naderende karavaan migranten. Donald Trump stelt op Twitter dat de president van Honduras in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk is gemaakt dat er per direct geen Amerikaans hulpgeld meer naar zijn land gaat als de migranten niet worden teruggebracht.

Volgens de VN trekken elk jaar meer dan 500.000 mensen illegaal de zuidgrens van Mexico over, om zo tot in de Verenigde Staten te geraken. Velen zijn op de vlucht voor het geweld en armoede in Guatemala, El Salvador en Honduras. Tijdens hun doortocht door Mexico vallen ze vaak ten prooi aan criminele bendes en mensenhandelaars.

De stoet begon toen zo’n 1.300 mensen afgelopen zaterdag samenkwamen om in groep te vertrekken vanuit San Pedro Sula, omdat een migratiereis samen hen minder kwetsbaar zou maken voor overvallen, geweld en andere gevaren van de tocht doorheen Centraal-Amerika en Mexico.
AP De stoet begon toen zo’n 1.300 mensen afgelopen zaterdag samenkwamen om in groep te vertrekken vanuit San Pedro Sula, omdat een migratiereis samen hen minder kwetsbaar zou maken voor overvallen, geweld en andere gevaren van de tocht doorheen Centraal-Amerika en Mexico.
Intussen zou de groep aangegroeid zijn tot zo’n 3.000 mensen, meldt Reuters.
REUTERS Intussen zou de groep aangegroeid zijn tot zo’n 3.000 mensen, meldt Reuters.
De migranten werden enkele uren tegengehouden aan de grens van Honduras met Guatemala. De reizigers weigerden zich terug te trekken en mochten uiteindelijk zonder incidenten passeren.
EPA De migranten werden enkele uren tegengehouden aan de grens van Honduras met Guatemala. De reizigers weigerden zich terug te trekken en mochten uiteindelijk zonder incidenten passeren.
AP
EPA
REUTERS
AP
REUTERS55 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dimitri Mostrey

  @Gino Europa heeft vrijwillig de koloniën losgelaten. Voornamelijk omdat de kosten vrede te bewaren te hoog opliepen. Zaïre was beter af 40 jaar geleden. De Spanjaarden verlieten Zuid America 250 jaar geleden. Tijd genoeg om hun eigen problemen op te lossen.

 • Henninckx Terry

  Trump is zeker geen zot,die dat beweren zijn zelf zot ! Ik hoop dat die terug verkozen wordt !!!

 • Jack Dereder

  Elke devos, illegalen krijgen niets van de Amerikaanse overheid. De meesten worden ingezet door Amerikaanse boeren. De staat Alabama heeft al eens een streng terugkeer beleid gevolgd voor trump aan de macht kwam. Ze zijn er mee gestopt omdat door een tekort aan werkkrachten de economie met 4 miljard achteruit ging.

 • Gino Denil

  Hoe zou het toch komen, Dimitri Mostrey. Dat de twee continenten met de meeste grondstoffen en natuurlijke rijkdommen - Afrika en Zuid-Amerika - allebei vergeven zijn van de armoede. Vraag het misschien eens aan de landen die hen koloniseerden in het verleden en aan de multinationals die er nog altijd de dienst uitmaken.

 • Eida Lam

  Van Damme Marleen Wat een belachelijke hysterie die jij opvoert. Welke oorlog heeft Trump al gevoerd? Een twitter oorlog? Dat zal dan de enige oorlog in de menselijke geschiedenis zijn geweest die geen enkel dodelijk slachtoffer heeft geëist.