Migrantenkinderen te vaak "aan hun lot overgelaten" in Parijs: "Opvang krijgen is als loterij"

Illustratiefoto.
AP Illustratiefoto.
Honderden migrantenkinderen die zonder ouders in Frankrijk aangekomen zijn, worden in de hoofdstad Parijs "aan hun lot" overgelaten. Dat schrijft Human Rights Watch in een recent rapport. De autoriteiten bestempelen hen ten onrechte als meerderjarig, waardoor ze zich ook niet over hen hoeven te ontfermen, luidt het. 

De mensenrechtenorganisatie spreekt over "gebrekkige" procedures om de leeftijd te bepalen en meent dat het recht op onderdak een "loterij" is. HRW ondervroeg 49 niet-begeleide migrantenkinderen en onderzocht de evaluaties van 35 andere kinderen. 

Volgens de ngo beslissen de Parijse ambtenaren vaak onmiddellijk of een kind meerderjarig is op basis van hun fysieke verschijning. Daarnaast worden vaak arbitraire criteria gebruikt om kinderen opvang te ontzeggen. Onder andere werden kinderen opvang geweigerd omdat ze een te gedetailleerde uitleg gaven over hun traject, een onnauwkeurig verslag deden of alleen reisden. 

Willekeur

Migrantenkinderen kunnen de beslissing van de autoriteiten aanvechten in de rechtbank, maar dat is vaak een lang proces, waarbij ze mogelijk maanden lang zonder opvang blijven. De organisatie hekelt daarom de "willekeur", de veel te snelle beoordelingen en de vooringenomenheid van sommige ambtenaren.

Het is het Rode Kruis die de leeftijd bepaalt van de migrantenkinderen die in Parijs neerstrijkenDe organisatie ontkent de beschuldigingen in een brief die bij het rapport gevoegd is.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerry Cle

  Kinderen zijn veel te kwetsbaar om aan hun lot over te laten. Het is een schande dat een welvarend land als Frankrijk geen opvang biedt.

 • HUGO VERLOT

  Beste oplossing retour.

 • Richard Roose

  Jaja, ik heb het nu wel gehoord. Dat ouders hun kinderen zelf verzorgen of er geen krijgen als ze dat niet kunnen !

 • Gilbert Vermeersch

  Groen zegt: kinderen laat men volledig vrij, niet opvangen en al zeker niet opsluiten (noemen ze dat) in daarvoor bestemde centra met alle voorzieningen die velen bij ons niet hebben.

 • geert vingerhoets

  de wereld op zijn kop de NGO's dumpen migranten met de massa's in Europa en dan laten ze de mensen aan hun lot over en verwijten dan de overheden dat ze slecht worden opgevangen waarom doen ze het zelf niet de wereldverbeteraars