Migrantenkaravaan kijkt aan tegen protesten in Tijuana

EPA
Van de zogenaamde 'migrantenkaravaan' die al enkele weken onderweg is vanuit Midden-Amerika naar de Verenigde Staten, zijn intussen enkele duizenden mensen aangekomen in Tijuana, net voor de Amerikaanse grens. De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwde al dat ze niet welkom zijn in de VS en nu kijken deze mensen ook in Tijuana aan tegen protesten.

In de Mexicaanse grensstad zijn naar schatting zo'n 2.400 mensen gestrand. Ze wachten op de mogelijkheid om asiel aan te vragen in de VS. De groep die voornamelijk afkomstig is uit Honduras en El Salvador, werd ondergebracht in het sportstadion 'Benito Juarez'.

Voor vandaag is een betoging aangekondigd tegen hun komst. Het is niet duidelijk hoeveel steun die geniet: er werd tot de manifestatie opgeroepen via Facebook. En ook de gouverneur van de deelstaat Baja California heet hen niet echt welkom. "We moeten vooral de openbare veiligheid garanderen, de burgers zijn bezorgd", aldus Francisco Vega. Hij waarschuwde de migranten dat er geen tolerantie bestaat voor diegenen die de wetten en regels van het land niet naleven. "Wie die schendt, zal aan de migratie-autoriteiten worden overgeleverd en onmiddellijk worden gedeporteerd", klonk het.

REUTERS

De burgemeester van Tijanua, Juan Manuel Gastelum, beschuldigde de migranten ervan "met een agressief plan te komen, waarbij ze veiligheidsdiensten uitdagen (...) Ik ga niet zeggen dat alle migranten zo zijn, maar sommigen zijn landlopers, blowers, ze vallen bewoners aan."

Alles samen zouden zo'n 9.000 mensen vanuit Midden-Amerika onderweg zijn naar de VS. De meesten zijn op de vlucht voor armoede en het bendegeweld in eigen land. Trump posteerde al duizenden soldaten aan de grens en herhaalde zaterdag dat die daar zullen blijven "zolang als nodig".

REUTERS10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danny Jean

  Benieuwd hoe dit afloopt....

 • jos beverke

  Eigenaardig,waarom willen die allemaal naar de VS dat hier in het westen altijd als een oorlogszuchtig kapitalistisch asociaal decadent land afgeschilderd wordt?Er zijn toch andere landen in midden en zuid Amerika waar ze naartoe zouden kunnen gaan?Bijvoorbeeld Cuba,Venezuela, Bolivia die hier door uiterst linkse partijen als proletarische paradijzen beschreven worden ...

 • Lode Eelens

  Dit had je zo zien aankomen. Die metershoge muur op de grens wilde al verhinderen dat Mexicanen de grens overstaken. Laat staan dat daar mensen uit andere Zuid -Amerikaanse landen bij gaan aanschuiven. Dat komt niet goed hoor. Trump hoefde geen leger te sturen. De Mexicanen lossen dit wel op en gaan eerst aan zichzelf denken.

 • Lutgard Crombez

  Kunnen die mensen in hun thuisland niet eens samenspannen en iets uit de grond stampen om te overleven. Elders zullen ze ook geen werk krijgen/vinden of toch niet allemaal. En als ze in hun thuisland al in armoede leven, waarom maken ze dan nog zoveel kindjes?

 • Patrick Weyers

  De burgemeester daar weet welk caliber mensen er in zijn stad zijn aangekomen. Onze hoog opgeleide politici van België en de EU weten dat na al die jaren nog niet.