Migranten zwemmen terug naar Turkije

REUTERS
Enkele wanhopige migranten die gestrand zijn in Griekenland, hebben geprobeerd terug naar Turkije te zwemmen voor een tweede kans om Europa te bereiken. Anderen begonnen met een hongerstaking uit protest tegen de erbarmelijke omstandigheden in hun opvangkamp.

Sinds maandag werden verschillende groepen gemeld die zich aan de reis waagden. Op het Griekse eiland Chios gingen vijf Marokkanen en een Algerijn met zwemvesten de zee in. Volgens de Griekse kustwacht wilden ze terugkeren naar Turkije en proberen Europa te bereiken via een andere route.

In Griekse media was een video te zien waarop drie vluchtelingen voorzien van zwemvesten wanhopig proberen de oversteek van ongeveer 15 kilometer al zwemmend te maken. De kustwacht haalde ze uit het water. Een woordvoerder van de kustwacht noemde de acties van de migranten "absurd". Volgens hem kunnen alleen goed voorbereide en geoefende zwemmers de oversteek maken.

Asiel
De overeenkomst tussen de Europese Unie en Turkije ontneemt migranten die met boten van Turkije naar Griekenland komen, de kans om asiel te krijgen in Europa.

Tienduizenden mensen zijn gestrand in Griekenland als gevolg van de sluiting van de grenzen in het noorden. Ze worden er geconfronteerd met een trage procedure die hen uiteindelijk zal terugsturen naar Turkije.

In afwachting leven vele migranten in erbarmelijke, geïmproviseerde kampen. In een van die kampen in de buurt van Athene begonnen honderden mensen vanmorgen met een hongerstaking uit protest tegen de levensomstandigheden. Dat meldt de Griekse krant Kathimerini. In het overbevolkte kamp wonen volgens de krant ongeveer 3.500 mensen in onhygiënische omstandigheden.

Rapport
Vandaag werd een rapport over de Griekse kampen gepubliceerd, waarin een speciale gezant van de Raad van Europa aandringt op een dringende verbetering van de levensomstandigheden, vooral in de grootste kampen. Hij roept ook op tot een betere bescherming van kinderen, in het bijzonder van hen die gescheiden zijn van hun ouders.