Migranten toch aan wal in Lampedusa, reddingsschip Alan Kurdi zet koers naar Malta

Het reddingsschip Alex wordt aangemeerd in de haven van Lampedusa.
EPA Het reddingsschip Alex wordt aangemeerd in de haven van Lampedusa.
De migranten aan boord van het Italiaanse reddingsschip Alex zullen aan wal gaan en de boot zal in beslag worden genomen door de politie. Dat laat het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken weten in een mededeling. Het Duitse reddingsschip Alan Kurdi met 65 migranten aan boord heeft dan weer besloten om naar Malta te varen.

Verder zal er een onderzoek gestart worden naar de crew van Alex, die deel maakt van de ngo Mediterranea, voor medeplichtigheid aan illegale migratie, dat liet het ministerie onder leiding van de extreemrechtse minister Matteo Salvini nog weten.

De 41 migranten aan boord kregen geen toestemming om voet aan grond te zetten in Italië nadat ze twee dagen doorbrachten op het 18 meter lange schip.
Mediterranea drong er bij de autoriteiten op aan om de "uitgeputte" migranten en bemanningen binnen te laten. "De schipbreukelingen en de crew zijn uitgeput. De mensen die wij hebben gered, hebben zorg nodig. Dit is een surrealistische situatie en hen laten wachten, is een onnodige wreedheid", aldus de organisatie op Twitter.

Malta

Een ander reddingsschip dat voor Lampedusa wacht om de haven binnen te mogen, de Alan Kurdi, zal naar Malta varen. "We kunnen niet wachten tot de noodtoestand overheerst", laat de ngo achter het Duitse schip, Sea-Eye, weten. "Nu moet blijken of de Europese regeringen zich scharen achter de houding van Italië. Over mensenlevens kan niet onderhandeld worden.”

Migranten aan boord van het reddingsschip Alex.
REUTERS Migranten aan boord van het reddingsschip Alex.11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eric Van de Wynkele

  Stop onmiddellijk financiering van deze ngo s. Zij zijn een groot deel van het probleem.

 • carmen Van de casteele

  Waarom niet in Tunesië afzetten, maar altijd naar Europa! Kapitein veroordelen Voor mensenhandel zijn schip in beslag nemen! En illegalen terugsturen en daarginds helpen!

 • Lilianne Van Neylen

  Europa moet zich diep schamen! Niets doen en ondertussen duizende europolitici die schandalig veel geld opbrassen maar nooit leiders zijn!

 • Pieter Janssens

  De internationale wet zegt dat bij een noodoproep op zee het dicht bijzijnde land in staat voor de opvang van de redding. Alle naburige scheepvaart moet ondersteunen toch de gewonden en schipbreukelingen kunnen overgedragen worden aan het land in de buurt. Dus 1 Afrikaans land, maar de NGO weet dat ze daar direct aan de ketting gaan en de bemanning in de cel... EU is een open land

 • Guido De hornois

  Sorry hoor maar men moet ergens een lijn trekken, uiteraard hebben deze mensen hulp nodig doch ben ik voorstander van hulp in een eigen veilige regio. Met veel minder geld kan men de mensen daar beter opvangen en ze blijven in hun vertrouwde omgeving. Geef ze eten, medische verzorging,onderkomen en een opleiding zodat men na verloop zelf verder kan. Maar ten alle tijden laat het enkel de bevolking ten goede komen, niet de plaatselijke dictators. Mensensmokkelaars winnen nu het pleit.