Migrant springt van boot en zwemt honderden meters door zee om niet terug naar Libië te moeten

screenshot
Hulporganisatie Sea-Watch deelt luchtbeelden van een opmerkelijke reddingsactie op de Middellandse Zee. Een boot met migranten uit Libië kreeg motorpech, waarna een schip van de Libische kustwacht naderde. Een van de opvarenden sprong echter van boord en zwom naar een andere boot.

Op de luchtbeelden is te zien hoe de man enkele honderden meters door de open zee zwemt naar de Vos Triton, een private sleepboot. De migrant wilde aan boord van het Europese vaartuig om niet terug te moeten naar Libië. De bemanning van de Moonbird, een zoek- en reddingsvliegtuig van Sea-Watch, nam contact op met de Vos Triton om de motoren stil te leggen en de man uit het water te halen.

De man kon de boot bereiken en via een ladder aan boord klimmen. Meteen daarna vraagt de bemanning van de Moonbird de kapitein van de Vos Triton om de drenkeling niet over te dragen aan de “zogenaamde” Libische kustwacht. “Als je nu de persoon die je aan boord hebt, overdraagt aan de zogenaamde Libische kustwacht, dan neem je deel aan een internationaal illegale pushback naar Libië”, luidt het. “Jij als Europees schip zorgt op dit moment voor deze persoon. Als je hem overdraagt, ben jij als kapitein verantwoordelijk”.

Sinds de val van het regime van dictator Muammar Kadhafi in 2011 heerst chaos en anarchie in Libië. Verschillende gewapende milities strijden er om de macht, en islamistische groeperingen en mensensmokkelaars houden zich er schuil. Het land is een toegangspoort tot Europa voor mensen die op de vlucht voor zijn voor oorlog, vervolging en armoede.




9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nils De Vriendt

  Ik moet bijna overgeven van de actie van die helikopter. De kustwacht van Libië gaat die zwemmer geen kwaad doen. Ze hebben als enig doel om er zo veel mogelijk naar Europa te halen en zetten de kapitein onder druk op een manier die niet oke is.

 • dirk Driessens

  Wanneer gaat deze waanzin stoppen illegaal naar Europa is niet van de orde er zijn miljoenen van deze ventjes stop er mee aub !! Goede immigratie ok deze immigratie nee stop genoeg is genoeg ! Nog eentje bij op Brussel noord station !!

 • Rick Roll

  Hoe kan een pushback illegaal zijn als hij illegaal een land tracht te bereiken. Zolang er geen sterk signaal word gegeven van Europa om dit tegen te gaan zal het blijven duren en zal Europa vol lopen met ongeletterde Afrikanen met een droom om snel rijk worden en andere morele waarden .

 • willy Niclaes

  Al de boten van die mensensmokkelaars weigeren om te laten aanleggen in Europese havens en de kapiteins persoonlijk verantwoordelijk stellen voor misbruiken ,bij bus-of vrachtwagenbestuurders die illegale dingen doen is dat ook zo

 • gunther scheers

  Al die ngo's opdoeken en verbieden