Midden-Amerikaanse landen willen armoede en emigratie aanpakken

Momenteel proberen duizenden migranten uit Midden-Amerikaanse landen asiel aan te vragen in de VS.
REUTERS Momenteel proberen duizenden migranten uit Midden-Amerikaanse landen asiel aan te vragen in de VS.
Mexico, Guatemala, Honduras en El Salvador zijn overeengekomen om gezamenlijk de armoede te bekampen en zo het aantal mensen dat vlucht naar de Verenigde Staten te verminderen. De Midden-Amerikaanse landen hebben in de marge van de eedaflegging van de nieuwe Mexicaanse president hierover een intentieverklaring ondertekend.

Momenteel proberen duizenden migranten uit deze landen asiel aan te vragen in de VS. De meesten bevinden zich na een wekenlange voettocht nu in de Mexicaanse grensstad Tijuana. Trump haalde in het kader van de tussentijdse parlementsverkiezingen (midterms) zwaar uit naar de "migrantenkaravanen". Hij dreigde er ook mee om de financiële steun aan de Centraal-Amerikaanse landen stop te zetten, als ze het probleem van illegale migratie niet zouden aanpakken.

Volgens een persbericht van de Mexicaanse regering zal een fonds worden opgericht dat moet helpen bij het creëren van jobs. Meer details zouden worden verstrekt op de Internationale migratieconferentie op 10 en 11 december in Marrakesh.

Honduras, Guatemala en El Salvador worden beschouwd als de meest gewelddadige landen ter wereld, waar (drugs)bendes de lokale bevolking terroriseren. De ordediensten van die landen zijn vaak corrupt en slagen er niet in het geweld in te dijken.

De nieuwe Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador tijdens zijn inauguratie in Mexico City.
REUTERS De nieuwe Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador tijdens zijn inauguratie in Mexico City.8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Zo lang het maar bij een intentieverklaring blijft. Want anders maakt de CIA wel wat aangepaste plannen. En als het echt uit de hand loopt stuurt de VS wel wat mariniers.

 • Christine Laevers

  Veel blablabla en onnodige onkosten voor een onnozele intentieverklaring. Iemand zou eens de intentieverklaringen van de laatste 20 jaar moeten inventariseren. Die landen hebben nochtans heel veel mogelijkheden met een degelijke gezinsplanning, degelijk onderwijs, eco-toerisme, eco-handel, degelijke wegen. Zo simpel is dat uiteindelijk.

 • wim rooyakkers

  Maar zoals zo vaak in de politiek,het blijft bij mooie woorden.en misschien zouden na 80jaar de Afrikaanse landen eens samen aan tafel moeten gaan zitten,want ook daar loopt het de spuigaten uit, ondanks miljarden steun ,maar die belanden in de verkeerde zakken.

 • Toni Wauters

  De enige echte oplossing is in hun land de corruptie op grote schaal aanpakken in de regering zelf. Dan zal het volk op een normale manier kunnen leven door sociale voorzieningen.

 • Paul Boutsen

  Mooi initiatief, men zou in Afrika ook dergelijk initiatieven moeten nemen. Of is men daar te corrupt voor of zo, of spelen andere zaken mee, het geloof?