Michigan en Florida willen nieuwe voorverkiezingen

Michigan en Florida overwegen nieuwe voorverkiezingen te houden, zodat kiezers in de staten toch een rol spelen in de strijd tussen Hillary Clinton en Barack Obama.

De gouverneurs van beide staten zeggen nu dat ze in juni mogelijk nieuwe verkiezingen uitschrijven. Eerder zeiden ze nog dat de voorverkiezingen die in januari in hun staten plaatshadden, moeten meetellen.

Gediskwalificeerd
De nationale afdeling van de Democratische partij diskwalificeerde de uitslagen, omdat de staten hun voorverkiezingen zonder toestemming naar voren hadden geschoven. Clinton won in beide staten; in Michigan stond Obama niet eens op het stembiljet. Geen van beide voerde campagne in de staten.

Hoewel Clinton dinsdag won in de grote staten Texas en Ohio, en in Rhode Island, behoudt Obama zijn voorsprong van ongeveer honderd gedelegeerden. Obama staat momenteel op 1562 en Clinton op 1461.
2.025
Een kandidaat heeft 2.025 gedelegeerden nodig om verzekerd te zijn van de Democratische nominatie. Clinton won dinsdag zeker 185 gedelegeerden en Obama zeker 173. In Ohio moeten nog twee gedelegeerden worden toegekend, in Texas nog tien.

Kansen
Clinton won in Texas vier gedelegeerden meer in de primary, maar Obama won er drie meer in de caucussen en dinsdag zegevierde hij in Vermont. Clinton heeft, nadat ze in twaalf staten op rij had verloren, het initiatief teruggewonnen met haar overwinningen in Texas en Ohio. Maar Obama heeft zijn voorsprong in het aantal gedelegeerden behouden en Clinton heeft minder kansen om die in te lopen.

Nog 10 staten
De Democraten houden nog in tien staten voorverkiezingen, waarbij de steun van in totaal iets meer dan zeshonderd gedelegeerden is te vergaren. Aangezien ook de verliezer door het systeem dat de Democraten hanteren vrijwel verzekerd is van een aanzienlijk aantal gedelegeerden zal het voor Clinton niet meevallen Obama nog voorbij te streven. De gedelegeerden wijzen op de conventie van de Democratische partij de uiteindelijke kandidaat aan. (novum/mvl)