Michelle Obama’s gezonde schoollunch deels teruggedraaid: opnieuw minder groenten en fruit

Illustratiebeeld
thinkstock Illustratiebeeld
Het was het paradepaardje van de voormalige first lady Michelle Obama om obesitas bij Amerikaanse kinderen tegen te gaan: gezonde schoolmaaltijden. Maar het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) draait de striktere regels opgelegd aan scholen nu deels terug omdat ze onhaalbaar zouden zijn.

Onder impuls van Michelle Obama ondergingen de schoolmaaltijden in de VS een ware metamorfose. Het devies luidde: minder calorieën, transvetten en zout. Daarnaast moesten de maaltijden een minimum aantal stukken fruit en groenten bevatten. Ook volkoren graanproducten en magere melk kregen de voorkeur.

Normaal zouden de voorschriften tegen 2020 nog verstrengd worden, maar dat gaat dus niet door. Brandon Lipps van de USDA kondigde daarentegen aan de regels voor scholen weer te versoepelen. Hierdoor kunnen ze de hoeveelheid fruit en groenten tijdens het ontbijt en de lunch verminderen.

Een schoolkantine in Canton, in de staat Missouri
AP Een schoolkantine in Canton, in de staat Missouri

Lipps zei dat de aanpassingen zullen helpen bij het aanpakken van wat hij beschreef als “onbedoelde problemen” die waren ontstaan ten gevolge van de voorschriften ingevoerd door de regering Obama. Wanneer scholen probeerden om innovatieve oplossingen te implementeren - zoals een ontbijtkar of maaltijden in het klaslokaal - werden ze bijvoorbeeld gedwongen om kinderen twee bananen te geven om aan de minimale federale vereisten te voldoen.

Scholen mogen voortaan meer aardappelen en frieten voorschotelen, en pizza’s en hamburgers aanbieden in de cafetaria.

Stap in de verkeerde richting

Voor vele experten is dit een stap in de verkeerde richting. Volgens voedingsdeskundige Mary Story van de Duke University gaat de administratie daarmee in tegen de eigen bevindingen waaruit is gebleken dat de aangepaste voedingsvoorschriften een positief effect hebben op de gezondheidstoestand van de leerlingen.

“Dit slaat echt nergens op. De politiek en de druk uitgeoefend door de industrie mogen er niet voor zorgen dat de kinderen niet krijgen wat het beste is voor hun gezondheid”, verklaarde ze.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean West

  Het zo geroemde groenten tuintje werd onderhouden door tien tuiniers en niet door de First lady alleen als er foto's genomen werden was ze er bij.. De meeste kinderen op school smeten de gezonde voeding weg want dit lusten ze niet en waren ze ook niet gewoon.

 • Jules Vermeers

  Zolang de ouders geen verstand hebben en hun kinderen troep laten eten kan er weinig gedaan worden. De voedselindustrie heeft daar natuurlijk alle belang bij, de gezondheid van die kinderen kan hen geen bom schelen.

 • Michael Aerts

  Sommigen blijven alles wat de Trump regering doet verheerlijken maar het komt gewoon neer op het feit dat alles waar de naam Obama onder staat moet verdwijnen. Dito voor de groententuin. Telkens Trump een balletje gaat slaan in Mar El Lago draait hij er meer dan een miljoen door, 118 miljoen dollar tot nu tot, dus niet beginnen over verspilling.

 • Gunter Verleyen

  Zo zie je dat de voedingsindustrie enkel om het geld te doen is, de gezondheidsproblemen later interesseren hen niet en de kosten zijn toch uiteindelijk voor de belastingbetaler

 • Jacques-Philippe Leclerc

  Zijn we vergeten, dat de vuilnisbakken in elke school tjokvol zaten, met het eten dat Obama aan deze kinderen voorschotelden. Deze gezondheidstoestand van alle leerlingen, daar zijn uiteindelijk de ouders verantwoordelijk voor, niet de overheid. Natuurlijk mogen de ouders hun kinderen ook zelf een fijn pakketje eten meegeven. Tja, deze striktere regels opgelegd aan scholen, werd teruggedraaid op Michelle Obama verjaardag. Haar groentetuin op het Witte Huis koste 2.5 miljoen, en is omgeploegd.