Michelle Obama: "Leraren zeiden dat ik te hoog mikte"

Michelle Obama
AP Michelle Obama
De Amerikaanse president Barack Obama en zijn vrouw Michelle herdenken vandaag de 60e verjaardag van de historische beslissing om een zwart meisje toe te laten op een blanke school. De scholiere Linda Brown kreeg in 1954 gelijk van het Federale Hooggerechtshof dat ze net zo veel recht had op onderwijs op openbare scholen als blanke kinderen.

De president ontmoet vanavond familieleden van Brown en twee van de aanklagers die bij de zaak betrokken waren. De first lady reist naar Topeka (Kansas), waar ze de school bezoekt die eerst voor het meisje verboden was.

Te hoog gegrepen
Michelle Obama heeft de consequenties van het vonnis aan den lijve ondervonden. Terwijl de huidige president in Indonesië en op Hawaï gewoon naar school kon, woonde Michelle Robinson, zoals ze toen heette, in Chicago, dat zich nog lang tegen de zogeheten desegregatie bleef verzetten. In de wijk waar de Robinsons woonden, leefden vooral Afro-Amerikanen, waardoor ook op scholen het overgrote deel van de leerlingen zwart was.

Michelles leraren vertelden haar dat ze niet geschikt was voor de grote universiteiten. "Moet je nagaan, sommige leraren zeiden recht in mijn gezicht dat ik te hoog mikte", citeert de Washington Post de first lady, die uiteindelijk studeerde aan de universiteiten van Princeton en Harvard.