Michelle dreef de Golden State Killer in het nauw tot ze stierf. Volgens menigeen leidde haar boek tot zijn arrestatie

AFP, EPA
Ze kende zijn bloedgroep, zijn lichaamsbouw, de manier waarop hij ademde en zijn gewoontes. Ze kende quasi alle details van de minstens 12 moorden, 45 verkrachtingen en 120 inbraken die hij pleegde. Michelle McNamara zat al die jaren de dader op de hielen, maar heeft de dag niet meer meegemaakt waarop de Golden State Killer werd gearresteerd.

De misdaadauteur stierf in 2016. Haar boek over de Californische seriemoordenaar met als titel 'I'll Be Gone In The Dark' werd dit jaar postuum uitgebracht met medewerking van haar echtgenoot Patton Oswalt, journalist Billy Jensen en onderzoeker Paul Haynes. Dankzij het boek dat het resultaat is van de jarenlange minutieuze research, werd de zaak opnieuw onder de media-aandacht gebracht.

Michelle McNamara en haar man Patton Oswalt.
Getty Michelle McNamara en haar man Patton Oswalt.

Het was zij die de bijnaam van de moordenaar bedacht: 'Golden State Killer'. Volgens haar familie en vrienden staat het dan ook buiten kijf dat de auteur de zaak mee heeft helpen oplossen. 

"Het boek vergrootte de interesse voor de zaak en tips stroomden binnen," zei Sheriff Scott Jones uit Sacramento. "Maar passages uit het boek leidden niet direct tot zijn aanhouding."

"Dat is namelijk een vraag die we de afgelopen 24 uur van over de hele wereld hebben gekregen, en het antwoord luidt nee", verklaarde de sheriff aan verslaggevers.

"Het is allemaal best verbluffend", vertelde Sarah Stanard, een vriendin van van de McNamara's aan The Washington Post. "Ik zal proberen om niet boos te zijn, maar de autoriteiten strijken gewoon alle eer op."

Seriemoordenaar Joseph James DeAngelo
AFP, EPA Seriemoordenaar Joseph James DeAngelo

McNamara's fascinatie voor misdaadverhalen sproot voort uit een moordzaak in de buurt van haar ouderlijke woning in Oak Park, Illinois, toen ze veertien was. Nadat ze later naar Los Angeles was verhuisd, werkte ze kort voor een privédetective, vooraleer ze ging schrijven voor televisie, zei Stanard. Maar ze pikte de draad met haar echte passie weer op en begon in 2006 een blog om onopgeloste zaken te onderzoeken. En zo stortte ze zich jarenlang op de zaak van de Golden State Killer. Het werd een echte obsessie. In 2013 sleepte ze een een boekdeal in de wacht na een artikel dat was verschenen in het Los Angeles Magazine.

Het boek dat Michelle McNamara over de zaak publiceerde: 'I'll Be Gone in the Dark'
AP Het boek dat Michelle McNamara over de zaak publiceerde: 'I'll Be Gone in the Dark'

Voor het boek werkte ze samen met meerdere agenten en speurders uit alle hoeken van Californië, uit al die plaatsen waar de verkrachter en moordenaar had toegeslagen. 

Maar het werk eiste haar tol. McNamara werkte elke avond laat door nadat haar echtgenoot en dochtertje naar bed waren. Ze begon slaapproblemen te krijgen en angstaanvallen. "Ik denk dat ze daardoor haar toevlucht zocht tot bepaalde medicijnen zoals Xanax", vertelde haar man.

De auteur overleed in haar slaap op 12 april 2016, wellicht door een hartprobleem in combinatie met medicijngebruik. Ze is 46 jaar geworden.

AFP

Haar boek werd door vriend en vijand geprezen en ook door andere gerenommeerde auteurs zoals Stephen King en Gillian Flynn. Het belandde op alle bestsellerslijsten. 

Vooral één passage uit haar werk wordt nu door vele lezers gedeeld:

"Op een dag zal je vaststellen dat een auto op je oprit rijdt en de motor stillegt. Je hoort voetstappen dichterbij komen. De deurbel gaat. Vluchten kan niet meer. Neem nog een keer adem zoals jij alleen dat kan. Je klemt je tanden op elkaar en begeeft je naar de voordeur. Dit is hoe het eindigt voor jou."

Familie en vrienden vertelden dat ze het boek net hadden uitgelezen toen bekend werd dat de seriemoordenaar was opgepakt. "Je hebt hem Michelle", postte haar man op Twitter.

EPA2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Victor Munster

    Juist als in de zaak Dutroux, heeft een man bij de FBI alles naar zich toe getrokken en geen gezever geaccepteerd aangaande jurisdicties. Zijn aanstelling was waarschijnlijk het gevolg van de commotie rond de verschijning van het boek.

  • Filip Desmedt

    Tja , de overheden gaan graag lopen met de credits van de aanhouding . Ik denk toch dat de schrijfster van het boek de ware is , dat zij de final link heeft gelegd , en dat de politie , waarvan we weten dat ze niet de rapste en inteligenste is , zeker niet in Amerika , er gebruik heeft van gemaakt .