Michele Bachmann wint verkiezingspoll in Iowa

Michele Bachmann.
GETTY Michele Bachmann.
Congresslid en Tea Party-boegbeeld Michele Bachmann uit Minnesota heeft een vroege populariteitstest gewonnen in aanloop naar de republikeinse voorverkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap. Bachmann haalde bijna een derde van de 16.892 stemmen binnen op de Ames Straw Poll, een republikeinse benefietavond in Iowa.

De Ames Straw Poll is een erg bekend politiek evenement in de VS. De avond vindt plaats in Iowa, de staat waar traditioneel de eerste voorverkiezingen georganiseerd worden in aanloop naar de presidentsverkiezingen. Formeel betekent de overwinning helemaal niets, maar toch werd de voorbije weken druk campagne gevoerd door enkele potentiële uitdagers voor president Barack Obama volgend jaar.
 
Tea Party-boegbeeld Bachmann wist met 4.671 stemmen 28 procent van de kiezers achter haar te scharen. Ron Paul (4.671 stemmen) en voormalig gouverneur van Minnesota Tim Pawlenty (2.293 stemmen) volgden. Kanshebber en voormalig gouverneur van Massachusetts Mitt Romney nam niet deel aan de avond. Hij stond op de stembrief, maar spendeerde geen geld aan een plaatsje op het evenement.
 
De voorbij vijf stembusgangen haalde de winnaar van de Ames Straw Poll slechts twee keer ook echt de republikeinse kandidatuur binnen. Die eer was weggelegd voor Bob Dole in 1995 en George W. Bush in 2000. Een erg zwakke prestatie was in het verleden wel al vaker een indicatie voor een kansloze strijd tijdens de echte voorverkiezingen. (dpa/afp/adb)

REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS