Michel viert onafhankelijkheid Congo met expeditie

Archieffoto Charles Michel
UNKNOWN Archieffoto Charles Michel

Om de vijftigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid te vieren, organiseert het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika samen met Ontwikkelingssamenwerking een expeditie naar de Congostroom. Vandaag werd in het Museum ook een tentoonstelling over de stroom voorgesteld.

Als de IJslandse vulkaan het toelaat, vertrekt donderdag een team van dertig Belgische en tien internationale wetenschappers naar Congo. Samen met dertig plaatselijke specialisten zullen ze zeven weken lang de Congostroom, de tweede grootste rivier van Afrika, afvaren.

Uniek onderzoek
De aanpak is breed, met zowel aandacht voor fauna en flora, antropologie, archeologie als geneeskunde. Daarnaast is het de bedoeling om een nieuwe kaart van het gebied te ontwikkelen en gps-punten vast te stellen, zodat de plaatselijke vissers minder snel op een zandbank lopen.

"Dit onderzoek is uniek", zegt minister van Wetenschapsbeleid Sabine Laruelle. "Dergelijke expedities focussen meestal op de nationale parken en de beschermde gebieden, maar wij concentreren ons net op de niet-beschermde regio's. Die laten de meeste wetenschappers immers links liggen."

1,8 miljoen euro steun
De expeditie kreeg 1,8 miljoen euro steun van minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel. "Dit is een bijzonder mooie kans voor België om een positieve rol te spelen in Congo", aldus Michel. VRT-journalist Rudi Vranckx brengt drie keer per dag verslag uit van de expeditie in het journaal op Eén.

De tentoonstelling "Congostroom, 4700 kilometer bruisende natuur en cultuur" opent op 27 april in het Afrikamuseum in Tervuren. De expo heeft aandacht voor de biodiversiteit rond de rivier, maar ook voor cultuur, geschiedenis en landbouw. (belga/ka)