Michel: "Solidair blijven met de Grieken, maar ook denken aan Belgisch geld"

Charles Michel met Grieks premier Alexis Tsipras.
ANP Charles Michel met Grieks premier Alexis Tsipras.
We moeten solidair blijven met de Griekse bevolking, maar tegelijk ook denken aan de zeven miljard euro Belgisch geld die op het spel staat in de Griekse crisis. Dat zei premier Charles Michel vanmiddag.

Griekenland zou vandaag een nieuw voorstel krijgen van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Commissaris voor Financiën Pierre Moscovici geeft aan dat er nog marge is voor onderhandelingen en dat de deur van de Commissie open staat voor gesprekken.

Het land heeft eind vorige week echter beslist om het vorige Europese voorstel middels een referendum voor te leggen aan de burgers. "De bal ligt nu in het kamp van de bevolking", zegt premier Michel. Hij vindt dat we die bevolking moeten blijven steunen, maar zoekt intussen met de minister van Financiën naar oplossingen om de Belgische miljarden terug te krijgen.

Michel had de voorbije dagen geen goed oog in de dialoog tussen het Zuid-Europese land en de Europese instellingen. "Het is de laatste dagen erg moeilijk om nog op een constructieve manier te praten", zegt hij. "Er heerst een gebrek aan vertrouwen."

Volgens de premier komt de stabiliteit van de eurozone hoe dan ook niet in gevaar, al zullen we de komende maanden en jaren moeten werken aan een toenemende convergentie, volgens het plan van Commissievoorzitter Juncker, zegt hij.