Michel scherp voor Salvini en Orban: "Hun partnerschap is schizofreen en hypocriet"

Premier Michel, hier naast de Hongaarse premier Viktor Orban.
BELGA Premier Michel, hier naast de Hongaarse premier Viktor Orban.
Als sommige Europese lidstaten zich blijven verzetten tegen elke vorm van solidariteit bij de opvang van vluchtelingen en asielzoekers, komen op termijn de Schengenzone en het vrij verkeer van personen in gevaar. Daarvoor heeft premier Charles Michel gisterenavond gewaarschuwd, tijdens het diner met zijn Europese collega's in het Oostenrijkse Salzburg. Michel haalde hard uit naar Italië en Hongarije.

Migratie was gisterenavond de hoofdbrok van het diner. Er werd geen vooruitgang geboekt bij de verschillende dossiers die (soms al jaren) geblokkeerd zitten, maar de staatshoofden en regeringsleiders kregen wel de kans hun gedacht te zeggen.

Premier Michel gaf aan zijn collega's het signaal dat het weigeren van solidariteit op termijn de Schengenzone in gevaar brengt, zo verklaarde hij vanmorgen bij het begin van dag twee van de informele top. Met name in de Visegradlanden (Hongarije, Polen, Slovakije, Tsjechië) is er al jaren weinig tot geen animo om asielzoekers en vluchtelingen op te vangen, tot grote frustratie van de andere lidstaten.

"We staan hier niet op de markt"

Tijdens het diner bespraken de leiders de mogelijkheid om van de lidstaten die onder die solidariteit willen uitkomen, een financiële bijdrage te vragen. Maar onder meer de Luxemburgse premier Xavier Bettel stoort zich aan de richting die het debat uitgaat. "We staan hier niet op de markt. We praten over mensen, niet over tapijten of andere goederen", ventileerde hij vanmorgen zijn ongenoegen.

Michel toonde zich bijzonder scherp voor de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini en de Hongaarse premier Viktor Orban. "Hun partnerschap is schizofreen en hypocriet", zei Michel. "Salvini vraagt voortdurend om solidariteit, maar Orban is steeds de eerste om die af te wijzen. Zij hebben er duidelijk voor gekozen om het migratiedossier te instrumentaliseren, niet om het op te lossen."

De EU-leiders zitten deze voormiddag samen over het thema 'veiligheid'. Daarna zal de Britse premier Theresa May de tafel verlaten en bespreken de 27 andere lidstaten de brexit. Namiddag geeft Europees president Donald Tusk een persconferentie, ook May zal de pers toespreken over de brexit.
33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean Huysmans

  Er is geen vrij verkeer van goederen en personen in de EU: dit zijn leugens. Ik spreek uit ervaring: een Belg (of ander Europeaan) mag slechts 3 maanden (zoals ieder ander EU of niet) naar een andere lidstaat. Ik denk dat binnen een dik half jaar Michel en consoorten naar de hoek verwezen zullen worden waar zij nu Orban, Salvini en anderen proberen te krijgen.

 • Thomas Delaet

  Michel beseft dat Michel II er niet zal komen. Daarom praat hij nu naar de mond van het gevestigde establishment in Europa, om er een postje te krijgen om uit te bollen naar zijn pensioen. Dat hij met zijn uitspraken de mening van zijn volk miskent is bijzaak.

 • Michel Jozef

  Foto zegt alles, de politiek correcte zit links en de gewoon correcte rechts. Spiegelbeeld of niet, het staat zo in de krant afgedrukt. En kan die Luxemburgse tapijten-, sorry praatjesverkoper eens zeggen hoeveel van die 50 Aquarius vluchtelingen die ze [gingen] opvangen er vandaag [nog] in zijn Klein Hertogdom zijn? Nog in Italië of al via zijn Schengen doorgereisd naar ons Maximiliaan park?

 • simon ashworth

  Gerry Cle, u vergist zich indien u gelooft dat het de bedoeling van Europe is om de buitengrenzen te bewaken. Ze willen dat Frontex de 'controle' overneemt van lidstaten zoals Hongarije. Lees de EU teksten heel goed. Frontex moet de migratiestromen 'managen'. Orban en Salvini weten heel goed dat de gesloten grenzen een doorn in het oog van Juncker en Co zijn.

 • jos robben

  Michel jongen, dit zijn gewoon twee mensen met een portie gezond boerenverstand en daar kunt gij nog heel veel van leren