Michel: "Iedereen moet nu water bij de wijn doen"

Terwijl de eurogroep zich opnieuw over een oplossing voor de Griekse crisis buigt, komen de Europese staatshoofden en regeringsleiders in Brussel aan voor hun Europese top. Het dossier-Griekenland wordt (voorlopig) van hun tafel gehouden, maar toch hadden ze er bij hun aankomst allemaal wat over te zeggen. Zo vindt de Belgische premier Charles Michel dat "dit nu het moment is waarop iedereen water bij de wijn moet doen".

De ministers van Financiën van de eurozone bestuderen vanmiddag het compromisvoorstel dat de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds hebben uitgewerkt. De Griekse onderhandelaars zijn het met het voorstel niet eens en dienden een aangepaste versie van de tekst in.

Premier Michel hoopt dat in de loop van de dag het langverwachte akkoord bereikt kan worden over de Griekse economische hervormingen. "Maar als dat niet lukt, moet de komende dagen verder worden gewerkt, zeker tot in het weekend", zei Michel. De tijd dringt wel voor de Grieken. Binnen vijf dagen, op het einde de maand, loopt het hulpprogramma af. Dat kan worden verlengd, maar dan moeten de schuldeisers wel akkoord met de hervormingen die het land zal doorvoeren.

De eerste minister zegt dat een akkoord zowel voor Europa als de eurozone van het grootste belang is en dat het uitblijven van een akkoord voor instabiliteit kan zorgen in alle betrokken landen. "België gaf Griekenland een garantie van 7 miljard euro. Om u een idee te geven: dat is 2 miljard euro meer dan de schuld van de NMBS."

"Stappen achteruit gezet"
De Duitse bondskanselier Angela Merkel benadrukte dat de Europese leiders zich niet met de onderhandelingen over Griekenland moeten moeien. "Dat is voor de ministers van Financiën en de drie instellingen", zei ze. Op basis van wat ze vernam voor de start van de eurogroep om 13.30 uur, heeft Merkel wel de indruk dat de noodzakelijke vooruitgang nog niet geboekt is. Net als haar minister van Financiën Wolfgang Schäuble vindt ze dat er de voorbije dagen eerder stappen acheruit dan vooruit zijn gezet.

De Franse president François Hollande denkt dat een akkoord met Griekenland mogelijk is. Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk vertrouwt op zijn gevoel dat de crisis een 'happy end' zal krijgen.