Michel dient Trump van antwoord in speech voor VN: “Niet verdelen, maar verenigen”

Premier Charles Michel heeft voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties drie grote uitdagingen naar voor geschoven.
EPA Premier Charles Michel heeft voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties drie grote uitdagingen naar voor geschoven.
Premier Charles Michel heeft voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties drie grote uitdagingen naar voor geschoven: klimaat, duurzame ontwikkeling en veiligheid. Hierin kan men wellicht de klemtonen zien van zijn toekomstige functie als voorzitter van de Europese Raad.

Michel gaf een diplomatische antwoord aan de Amerikaanse president Donald Trump, wiens toespraak dinsdag gedrenkt was in patriottisme en kritiek op het multilateralisme. "Patriottisch zijn betekent houden van de zijnen en het beste voor hen willen. Het beste willen voor de zijnen en de anderen is net de essentie van onze organisatie", zei de premier. "Het komt er niet op aan om te verdelen, zich te verzetten of terug te plooien, maar wel om te verbinden, verenigen, vergroten en zich ontplooien... Maar met een zo sterk mogelijk band: de universele waarden en rechtstaat", vervolgde hij.

Inzake klimaat erkende Charles Michel dat de geleverde inspanningen niet voldoende zijn, maar in het noodzakelijk doel van een CO2-neutrale wereld ligt volgens hem "opportuniteiten voor de ontwikkeling en de verbetering van de levenskwaliteit". Hij legde de nadruk op innovatie, technologie en de vrijheid van ondernemen.

Belangrijke rol privésector

In de duurzame ontwikkeling kan de privésector "een belangrijke rol spelen om de armoede te verminderen", vond Michel terwijl de VN de lidstaten probeert te overtuigen de beurs niet gesloten te houden. Hij verdedigde een vrijhandel die goed omkaderd is met regels van de wederkerigheid en ambitieuze sociale en milieustandaarden. Voorts verdedigde hij de rechtstaat, het feminisme en de non-discriminatie.

Vrede en veiligheid is voor Michel de derde uitdaging. "We zijn niet verlost van het terrorisme", waarschuwde hij inzake IS, die "de indoctrinatie en de bedreiging van kwetsbare doelen en de ordediensten voortzet".
Wat Syrië betreft, betreurde de premier het Russisch-Chinese veto tegen de resolutie van België, Duitsland en Koewet voor een staakt-het-vuren voor de burgers die in de zone van Idlib leven. Hij herhaalde ook zijn aanmoedigingen over de eerste tekenen van openheid in de Congolese politiek, zoals het vrijlaten van gevangenen.
71 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger Mortier

  Hij kon het nog niet in eigen land en gaat het zeggen hoe het verder moet.

 • GERARD DE PELECIJN

  Het geld moet in één pot komen!

 • Marc Baeyens

  Is de trado daar weer met hun afgezaagde slogan "Niet verdelen, maar verenigen". Ondertussen doen ze net het tegendeel. Hij heeft de ondergang van de vorige regering op zijn geweten.

 • Raoul Rouma

  Veel woorden maar daden? Al die zijn toespraken komen zo uit de boekjes.

 • guido Bervoets

  Wat Marakesh-pact? Niemand spreekt nog over het niet-bindend pact dat geen enkele invloed heeft en zal hebben op ons migratiebeleid. Zelfs bepaalde N-VA'ers vragen zich nog altijd af waarom zij voor die bagatel uit de regering zijn gestapt.