Michael Moore: “Trump wint in 2020 opnieuw de verkiezingen, dit keer zelfs met minder stemmen”

Michael Moore.
Photo News Michael Moore.
Volgens de linkse filmmaker Michael Moore, die in 2016 al een overwinning voor Donald Trump voorspelde, zal de president in november volgend jaar gemakkelijk herkozen worden, ook al zal hij dit keer 4 tot 5 miljoen minder stemmen halen dan zijn tegenkandidaat. 

“Eender wie de Democratische kandidaat wordt, zal met gemak winnen in stemmenaantal ( de zogenaamde popular vote), maar het uiteindelijk in het kiescollege toch moeten afleggen tegen Trump”, voorspelt Moore in de onafhankelijke tv-show Democracy Now!. De filmmaker is vooral bekend van zijn documentaires Bowling for Columbine en Fahrenheit 9/11, de best bekeken documentaire ooit.

Ter herinnering: Trump won de presidentsverkiezingen van 2016, hoewel hij bijna 3 miljoen stemmen minder haalde dan de Democrate Hillary Clinton. Dat komt door het getrapte verkiezingssysteem: de kandidaat met de meeste stemmen in elk van de 50 staten wint alle kiesmannen van die staat. In het kiescollege haalde Trump het zo met 304 stemmen tegen 227 voor Clinton.

Volgens Moore zal Trump het kiescollege opnieuw winnen doordat de steun voor hem in de cruciale staten “geen centimeter is gedaald”. “Ik denk zelfs dat de steun er voor hem nog groter is, omdat de inwoners er nu bang zijn. Bang dat hij kan verliezen, omdat ze zijn gedrag hebben gezien. Ze zijn vraatzuchtig in hun appetijt voor Donald Trump, dat is het slechte nieuws.”

“Geen nieuwe Hillary Clinton”

Moore roept de Democratische kiezers dan ook op zich tijdens de voorverkiezingen volgend jaar niet achter een gematigde centrumkandidaat - “een nieuwe Hillary Clinton” - te scharen, omdat die bij voorbaat kansloos zal zijn. We kunnen enkel winnen wanneer we iemand op het kiesbriefje hebben die de basis kan enthousiasmeren, vrouwen, kleurlingen, jongeren. Iemand die hetzelfde gevoel kan opwekken als velen onder ons voelden in 2008, toen we opstonden en gingen stemmen voor Barack Obama.” 

De filmmaker roept de Democraten op om dringend wakker te worden. “We hebben actie nodig. Ik wil niemand die gewoon blijft zitten en hopen. Vergeet ‘hoop’. Sta op. Sta recht. Zet je tv uit. Leg je gsm weg. Ga naar buiten en onderneem actie in je buurt.” Zelf schaart Moore zich achter Bernie Sanders, die het in 2016 nog moest afleggen tegen Clinton.

Trump pikte op Twitter meteen in op Moores voorspelling: “Hij voorspelde hetzelfde in 2016. Niemand zei ooit dat Michael dom was!”, klonk het.
36 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • robrecht Peeters

  waar Moore mee de oorzaak van is. Zijn 'documentaires' dropen van anti-Amerikanisme, het summum van nest bevuiling . Moore een loser van mijn botten

 • Stefaan Baert

  Trump doet het beter dan onze media insinueert. En er is geen valabele concurrent. Trump wordt herkozen.

 • George Duch

  Werkgelegenheid doet het goed? Als je rekening houdt met de toename van schuld van 5000 Euro per persoon per jaar, is de USA eigenlijk slecht bezig. Als je daarnaast de financiën van de bevolking erbij neemt, dan is het bijna dramatisch. Maar goed, de bedrijven en aandeelhouders zijn welstellend, en dat blijkt nu DE waardemeter te zijn...

 • jim choose

  Michael Moore, de lieveling van poco-Europa, daar moet je veel belang aan hechten. In de US zien ze hem -terecht- niet meer staan.

 • eddie deleener

  Ik zou liever Ivanka zien.....wat een bom is dat zeg