Michael Cohen: “Trump droeg me via codetaal op om te liegen”

Michael Cohen, de voormalige advocaat van Donald Trump.
REUTERS Michael Cohen, de voormalige advocaat van Donald Trump.
De Amerikaanse president Donald Trump gaf zijn voormalige advocaat en fixer Michael Cohen via codetaal de opdracht om voor het Amerikaans Congres te liegen over Trump-projecten in Moskou. Dat wordt beweerd in een open brief van 133 pagina’s die Cohens advocaten vrijdag naar de Congresleden stuurden.

In de brief verwezen de advocaten van Michael Cohen naar zijn getuigenissen voor speciaal onderzoeker Robert Mueller en twee commissies van het Amerikaanse Congres. Tijdens een hoorzitting voor het House Oversight Committee, de voornaamste onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden, in februari, beweerde Cohen immers al dat Trump hem de opdracht had gegeven om te liegen. De president deed dat niet expliciet, zei hij toen, maar liet impliciet wel verstaan dat dit de bedoeling was.

“Trump en zijn adviseurs moedigden Cohen aan om te liegen en te zeggen dat alle contracten voor het (Trump-) Tower-project in Moskou op 31 januari 2017 afgelopen waren”, terwijl de projecten in werkelijkheid nog minstens zes maanden lang doorliepen, stelt de brief. Dit gebeurde “door het gebruik van Trump-codewoorden die enkel geïnterpreteerd konden worden als een instructie of een ‘opdracht’ om te verbergen dat Cohen contact had gehad met Russen tijdens het merendeel van de presidentscampagne.”

“Trump deed dit met codetaal, door Cohen tijdens meerdere gesprekken te zeggen dat er ‘geen samenzwering, geen Russische contacten, niets over Rusland na de start van de campagne was”, stelt de brief verder.

Als Trump de advocaat inderdaad opdroeg om valse verklaringen af te leggen voor het Congres, een misdrijf waarvoor Cohen zelf al tot een celstraf veroordeeld werd, kan dat beschouwd worden als crimineel gedrag. Het is echter nog onduidelijk of speciaal onderzoeker Robert Mueller gevolg heeft gegeven aan die beschuldiging, zolang zijn rapport niet wordt vrijgegeven.

Mueller-rapport

Trump beweerde vorige maand dat het rapport van Mueller bewijst dat hij niets verkeerds heeft gedaan, sinds minister van Justitie William Barr in een brief een samenvatting van de conclusies van Mueller gaf en stelde dat er geen bezwarende feiten werden vastgesteld. Maar elke dag lijkt het duidelijker te worden dat de brief van Barr niet het hele verhaal vertelt. De Democraten eisen daarom de onmiddellijke openbaarmaking van het onderzoeksrapport, zonder enige aanpassingen.

Bronnen uit de omgeving van Muellers team beweren dat Barrs samenvatting onvolledig of misleidend was.

Ontmoeting met Russische in Trump Tower

In de brief wordt ook beweerd dat Trump wel op de hoogte was van het feit dat zijn zoon Donald Trump Jr. een ontmoeting had met een Russische advocate die hem belastende informatie zou bezorgen over Hillary Clinton, Trumps tegenstander tijdens de verkiezingen. “Cohen zegt dat hij begin juni 2016 in Trumps kantoor was. Hij zag Don Jr. rond het bureau lopen (wat ongewoon was), zich voorover boog en stilletjes tegen zijn vader zei: ‘de vergadering gaat door.’ Trump vroeg niet ‘welke vergadering?’ Cohen hoorde Trump zeggen: ‘Dat is goed... Hou me op de hoogte.”

Geloofwaardigheid

Aangezien Cohen al eerder toegaf dat hij in het Amerikaanse Congres gelogen heeft terwijl hij onder eed stond, wordt zijn geloofwaardigheid echter in twijfel getrokken. Het conflict tussen hem en Trump, die hem in de steek liet zodra de autoriteiten bij Cohen binnenvielen, werd het voorbije jaar erg persoonlijk.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Diane Bernaerts

    De ochtend voor die vergadering in de Trump Tower kondigde Trump zélf aan dat hij de volgende dag een persconferentie zou houden met "zeer belastende informatie over Clinton". Dus natuurlijk wist hij ervan. Helaas bleek de beloofde info een maat voor niets en is Trump dus uiteindelijk nérgens mee op de proppen gekomen. Ik vond het toen al eigenaardig dat niemand hem aan zijn woorden herinnerde of zich afvroeg waarom die persconferentie niet doorging.