Mexico wil excuses van Spanje en Vaticaan voor misdaden tegen inheemse volkeren

De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador.
AP De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador.
Mexico wil dat de Spaanse koning en de paus hun excuses aanbieden voor de begane misdaden jegens de inheemse volkeren tijdens de verovering en de onderwerping van Mexico in de 16de eeuw. Dat heeft de Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador in een brief gevraagd.

In een boodschap die via sociale media werd verspreid, beschreef Lopez Obrador de verovering als een invasie. Met de brieven aan koning Felipe VI en paus Franciscus vraagt hij dat de misdaden erkend worden en dat er excuses worden aangeboden aan de inheemse volkeren. 

Voorts zei de president te hopen dat 2021 een jaar van "historische verzoening" zou worden. In dat jaar kent Mexico drie jubilea: 500 jaar geleden (1521) viel namelijk de Azteekse hoofdstad Tenochtitlan, die in 1321 werd opgericht, in Spaanse handen en in 1821 werd Mexico onafhankelijk.

lees verder onder de tweet:

Eerst verontschuldigingen, dan pas verzoening

Het is tijd voor een verzoening met het verleden, verklaarde Lopez Obrador, "maar eerst vragen we verontschuldigingen". In ruil beloofde hij zelf ook excuses voor de misdaden ten aanzien van de inheemse volkeren in Mexico die na de onafhankelijkheid werden begaan.

De Spaanse regering heeft in een reactie al resoluut geweigerd om op de vraag van de Mexicaanse president in te gaan. Madrid stelde dat de daden van de Spanjaarden vijfhonderd jaar geleden niet in hedendaagse termen konden worden veroordeeld. 

Het Vaticaan heeft nog niet op het verzoek gereageerd, maar de paus stelde bij een bezoek aan Mexico in 2016 wel al dat de inheemse bevolking “eeuwen van discriminatie” had moeten ondergaan.

De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador (R) en de premier van Spanje, Pedro Sanchez arriveren voor een gezamenlijke persconferentie.
AFP De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador (R) en de premier van Spanje, Pedro Sanchez arriveren voor een gezamenlijke persconferentie.25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dieter Detrem

  Lachwekkend. Hoeveel % van de mexicanen heeft Spaanse genen? Ze kunnen eerst en vooral zich zelf verontschuldigen, aangezien de Spanjaarden die de gruwelijkheden begaan hebben daar gebleven zijn, en gemixt zijn met de plaatselijke bevolking.

 • Mieke Vhuyst

  Ik wens excuses en herstelbetalingen van Marokko, Tunesië, Algerije en Libië voor de Barbarijse slavenhandel van meer dan een miljoen blanken door Arabieren. Om maar één voorbeeld te geven.

 • jos beverke

  Als ge weet uit welk politiek materiaal die president gevormd is dan zegt dat genoeg.Gemakkelijk tweedracht teweegbrengen.Dat hij eerst in zijn eigen kot eens kijkt wat dagelijks aan moorden gebeurt!By the way Mexico as such bestond in de tijd van de verovering niet...De plaatselijke godsdienst die toen bestond was ook geen menslievend iets en de mensenoffers op beestachtige wijzen waren zeker geen voorbeeld van beschaving.

 • leppens victor

  En wij moeten ons schuldig voelen,en vooral betalen, omdat een Leopold 2 en trawanten zich een gigantisch fortuin bijeen gemoord hebben in Afrika. mvg.

 • Ingrid Vantroostenberghe

  Allé gaan zij er nu ook aan beginnen. De hele aardbol moet dan excuses doen