Mexico verwerpt haatdiscours en ‘white supremacy’ na aanslag El Paso

AFP
Mexico heeft aan de Verenigde Staten vandaag een diplomatieke nota overgemaakt waarin het het "haatdiscours" en het concept van "white supremacy" of blanke superioriteit verwerpt. Het Centraal-Amerikaanse land reageert zo op de vermoedelijke terreuraanslag van zaterdag in El Paso, waar een schutter 22 personen doodschoot, onder wie 8 Mexicanen. 

Mexico vraagt in het document aan de Amerikaanse ambassade dat er beter informatie uitgewisseld wordt over "individuen" of "mogelijke organisaties die white supremacy bepleiten en Mexicaanse burgers in gevaar kunnen brengen". "Haatdiscours heeft geen plek in onze samenleving. Het concept van 'white supremacy' gaat in tegen het vreedzaam samenleven (...). Deze ideeën leiden slechts tot een gevaarlijke tweespalt en geweld."

Sinds de vermoedelijk racistische geïnspireerde aanslag zaterdag in een supermarkt in El Paso, Texas, krijgt de Amerikaanse president Donald Trump hevige kritiek. De president zelf heeft het regelmatig over een "invasie" van de VS door migranten uit Centraal-Amerika. De hoofdverdachte van El Paso had het in zijn manifest dat hij online publiceerde ook over een "invasie van hispanics".

De Mexicaanse diplomatie verwijst in de nota niet rechtstreeks naar de controversiële uitspraken van de president van de VS over migranten. Wel wordt de wens uitgedrukt dat de veroordeling van Trump van de schietpartij in El Paso zich vertaalt in concrete actie.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • etienne bies

  Mexico zou beter zwijgen. Zou het zo goed gaan in hun land dan zouden er niet zoveel Mexicanen naar de VS migreren.

 • Peter Janssens

  Beter goede buren dan ver vrienden !

 • luc baken

  3 man en een paardenkop staan daar te betogen en heel de europese pers staat paraat

 • Jan Govaert

  In Mexico worden iedere dag meer mensen vermoord dan in El Paso. De moordenaars willen dan ontkomen als migrant naar de VS waardoor hun misdaadrecord terug op nul wordt gezet.