Mexico opent debat over legalisering softdrugs: voorbeeld voor de wereld of schone schijn?

thinkstock
Mexico heeft deze week een nationaal debat gelanceerd over de legalisering van marihuana. Dat meldt de nieuwssite Quartz. Drie weken lang organiseren de departementen Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid openbare hoorzittingen, waaraan iedereen met een mening over het onderwerp kan deelnemen. Een voorbeeld voor de rest van de wereld, of schone schijn?

De debatten vinden plaats in de aanloop naar een speciale VN-top over drugs in april. Die komt er op vraag van de presidenten van Mexico, Colombia en Guatemala, drie landen waar de drugshandel floreert. Ook hier zal de legalisering van softdrugs wellicht op de agenda staan.

Eergisteren vond in Cancun een eerste debat plaats. De komende drie maanden komen er nog hoorzittingen in vier andere steden. Iedereen die een mening heeft over drugs, mag deelnemen.

Of de oefening zal leiden tot een legalisering van marihuana is lang niet zeker, maar dat er wetswijzigingen zullen volgen lijkt logisch, zegt Alejandro Madrazo, professor aan het Centro de Investigación y Docencia Económicas, aan Quartz. "Bijvoorbeeld de legalisering van medicinaal gebruik, of een verhoging van de hoeveelheid drugs die tot een celstraf leidt."

Mexicaans president Enrique Peña Nieto gaf de opdracht tot het debat na een uitspraak van het Hooggerechtshof.
REUTERS Mexicaans president Enrique Peña Nieto gaf de opdracht tot het debat na een uitspraak van het Hooggerechtshof.

Vonnis

Sommigen menen dat andere landen een voorbeeld moeten nemen aan Mexico. Het gebruik van softdrugs is maar in weinig landen of staten legaal, en de meeste politici staan weigerachtig tegen een open debat.

Maar volgens anderen dienen deze debatten meer om de schijn hoog te houden. Het Mexicaanse Hooggerechtshof oordeelde in november in een ongezien vonnis dat het recreatieve gebruik van marihuana een persoonlijke vrijheid is, en de wet die het verbiedt ongrondwettig. Een groep invloedrijke academici stelde in een brief aan de president dat ze zich zorgen maken dat het forum een uitvlucht is om een reactie op het vonnis uit te stellen.