Mexicaanse regering helpt bij aanspannen rechtszaak tegen Walmart na schietpartij in El Paso

Bloemen ter herdenking aan de mensen die omkwamen bij de schietpartij in El Paso.
AFP Bloemen ter herdenking aan de mensen die omkwamen bij de schietpartij in El Paso.
De Mexicaanse regering helpt tien Mexicanen bij rechtszaken die zij aanspannen tegen supermarktketen Walmart. In een filiaal van de supermarkteten in El Paso, aan de Mexicaans-Amerikaanse grens in Texas, vond in augustus een schietpartij plaats. Daarbij kwamen 22 mensen om het leven.

De 21-jarige dader werd vermoedelijk gedreven door wit-nationalistische motieven. Na de aanslag vertelde hij aan de politie dat hij zoveel mogelijk Mexicanen wilde doden. Vlak voordat hij het vuur opende  plaatste hij online een manifest, waarin hij tekeer ging tegen de ‘Mexicaanse invasie’ in Texas. 

Onder de slachtoffers waren acht Mexicanen. Ook raakten acht Mexicanen gewond. In El Paso wonen voornamelijk mensen van Latijns-Amerikaanse, Centraal-Amerikaanse en Mexicaanse afkomst.

“Het doel van de aanklachten is om het bedrijf verantwoordelijk te stellen voor het achterwege laten van noodzakelijke maatregelen om zijn klanten tegen de aanval te beschermen", stelt het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Verhogen veiligheid voor anderen

Volgens het ministerie zoeken de eisers, waaronder zowel nabestaanden als overlevenden, geen gerechtigheid voor zichzelf maar streven ze naar het verhogen van de veiligheid voor anderen. Mexico heeft de schietpartij veroordeeld als een 'terroristische aanval'. 

Walmart kondigde na de schietpartij aan dat klanten in de supermarkt geen wapen meer mogen dragen. Deze maatregelen geldt ook in staten waar dat op straat wel mag. Ook kondigde de winkel aan om te stoppen met de verkoop van munitie voor revolvers en bepaalde soorten grotere geweren.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ibn Marouf

    Hoe veilig is Mexico? Het kan nog zijn eigen burgers niet beschermen!

  • Karel Tichmann

    2019 was het dodelijkste jaar van Mexico ooit, met 41.174 geregistreerde moorden. Maar het aantal doden is een stuk hoger, duizenden Mexicanen verdwijnen elk jaar. En ja, er is een ‘Mexicaanse invasie’ in Amerika, met meer dan 28 miljoen illegalen.