Mexicaanse presidentskandidaten dienen Trump van antwoord na uitval op Twitter

Andres Manuel Lopez Obrador
AFP Andres Manuel Lopez Obrador
De kandidaten voor de Mexicaanse presidentsverkiezingen zijn zondag aan hun campagne begonnen met een reactie op de scherpe uitval van Donald Trump. Die beschuldigde Mexico ervan dat het "zeer weinig" deed om te verhinderen dat migranten naar de Verenigde Staten reizen.

De linkse kandidaat Andres Manuel Lopez Obrador, de huidige nummer één in de peilingen, zei in Ciudad Juarez, aan de grens met de staat Texas, dat hij respect eist voor de Mexicanen. "Noch Mexico, noch zijn volk gaat de boksbal spelen van een buitenlandse regering", zei de kandidaat, tijdens zijn eerst officiële campagnemeeting voor de presidentsverkiezingen van 1 juli. "Met muren of geweld ga je geen sociale problemen of veiligheidskwesties oplossen."

De voormalige burgemeester van Mexico sloot de mogelijkheid niet uit dat hij Trump op andere gedachten zou proberen brengen "over zijn verkeerde buitenlandse politiek, en vooral zijn neerbuigende houding tegenover de Mexicanen".

Gedeelde verantwordelijkheid

Ricardo Anaya, die een coalitie leidt van rechtse en linkse partijen, eiste vastberadenheid en waardigheid na de nieuwe verklaringen van Trump. "We hebben nood aan een nieuwe relatie met een gedeelde verantwoordelijkheid en wederzijds respect", zei Anaya in San Juan de los Lagos, in de westelijke staat Jalisco, waar hij zijn campagne lanceerde. 

De jonge kandidaat van 39, die momenteel tweede ligt in de peilingen, zei dat de migratiekwestie Mexico evenveel bezighoudt als de VS. Hij wees ook op de verantwoordelijkheid van de VS inzake wapenhandel. "Tachtig procent van de wapens waarmee onze inwoners worden omgebracht, komen uit de VS."

AFP

Trump: "Mexico doet misschien zelfs niets"

Eerder op de dag was Trump - via Twitter uiteraard - scherp uitgevallen tegen het zuidelijke buurland. "Mexico doet heel weinig, misschien zelfs niets, om te verhinderen dat mensen Mexico binnenkomen via de zuidelijke grens, en nadien de VS", schreef Trump zondagmorgen. "Mexico moet de stroom van drugs en mensen stoppen, of ik houd hun melkkoeien tegen, NAFTA (het vrijhandelsakkoord tussen de VS, Canada en Mexico, nvdr). Muur nodig!", aldus de president van de VS. 
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mario Bocque

  Hoeveel migranten kan een land aan ? Dat zullen we zeker al ondervinden want onze welstand gaat nu al met rasse schreden achteruit. En veel werken zit er niet echt in. Tot ze in regel zijn en dan gewoon veel kindjes maken en doppen en/of leven van een leefloon. Zoals overtijd éne tegen mij zei: "Ikke werken ? Ikke hebbe uitkering, man !

 • HUBERT VANHOVE

  Als hij de mexicanen buiten wil zullen er veel amerikanen zijn die zelf hun handen moeten vuil maken aan werk dat voor hen te min is

 • Hubert Wouters

  Trump is gewoon mentaal gestoord.

 • Jack Vanderveen

  Alleen de heftige reacties bevestigen het gelijk van Donald Trump.

 • Jean De Grande

  Als Trump zo iets zei toen hij presidentskandidaat was, werd het afgedaan als geraaskal van een seniele, oude man. Nu wordt er een hele pagina aan gewijd. Over neutraliteit van de pers gesproken, dit kan tellen. Gelukkig kennen we het rode nest dat zich probeert te verschuilen achter de naam "hln".