Mexicaanse president betreurt afvoeren van Dreamers-programma, maar zal jongeren "met open armen" ontvangen

De Mexicaanse president Enrique Pena Nieto.
reuters De Mexicaanse president Enrique Pena Nieto.
Mexico "betreurt" de beslissing van de Amerikaanse regering om het zogenaamde Dreamers-programma voor jonge illegalen af te voeren. Dat heeft president Enrique Pena Nieto getweet. Het staatshoofd vraagt het Amerikaanse parlement "een snelle en permanente oplossing" te vinden die "juridische garanties" biedt aan de jongeren.

Gisteren raakte bekend dat president Donald Trump een einde maakt aan het programma dat bescherming biedt aan zo'n 800.000 jonge volwassenen die als kind illegaal in de Verenigde Staten waren beland. Het programma beschermt hen tegen uitwijzing en biedt hen mogelijkheid om te werken en te studeren.

Het opdoeken van het programma treft vooral Mexicanen. Volgens de Mexicaanse autoriteiten zou het gaan om 625.000 onderdanen. Pena Nieto verzekerde alvast dat Mexico de jongeren die zouden terugkeren naar hun land van oorsprong "met open armen" zal ontvangen.

Moreel verplicht
De regering verzekerde in een mededeling dat de Mexicaanse overheid "moreel verplicht" is om de handen uit de mouwen te steken en zo breed mogelijke consulaire bescherming te bieden aan de jongeren die door de maatregel getroffen worden.

Net als in verscheidene Amerikaanse steden vonden ook in een aantal Mexicaanse steden protestacties tegen de beslissing plaats. Manifestaties waren er onder meer in grensstad Tijuana en voor de Amerikaanse ambassade in Mexico-Stad.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Eduardo Van hoyweghen

    Het woordje illegaal is toch duidelijk of gaan we dat nu ook al in vraag stellen.

  • frank triolet

    Illegaal is illegaal buiten

  • jeff De Boeck

    Dat hij maar eerst begint met de schrijnende armoede , werkloosheid, corruptie en druggeweld in zijn land te bestrijden alvorens immigranten te verwelkomen . De mexicanen willen weg en hij gaat er andere binnenlaten ?!