Mette Frederiksen premier van linkse minderheidsregering in Denemarken

Mette Frederiksen (in het rood) spreekt de pers toe.
EPA Mette Frederiksen (in het rood) spreekt de pers toe.
Mette Frederiksen (41) wordt de nieuwe premier van Denemarken. Na drie weken onderhandelen heeft ze een akkoord bereikt met drie andere linkse partijen over steun voor een regering die enkel uit haar eigen sociaaldemocratische partij zal bestaan.

De partij van Frederiksen was als grootste uit de parlementsverkiezingen van 5 juni gekomen. Het blok van linkse partijen werd bovendien groter dan het rechtse blok van de vorige premier, de liberaal Lars Løkke Rasmussen. Frederiksen kwam dus aan zet.

Ze sloot een akkoord met de Socialistische Volkspartij, de Eenheidslijst en Radicaal Links, maar al tijdens de campagne had Frederiksen aangekondigd dat ze een minderheidsregering wilde vormen met enkel haar eigen partij. Minderheidsregeringen zijn niet ongebruikelijk in Denemarken.

Voortouw in internationale strijd tegen klimaatcrisis

In het akkoord staat onder meer dat Denemarken tegen 2030 zijn uitstoot van broeikasgassen met 70 procent wil verlagen tegenover 1990. Frederiksen wil dat Denemarken het voortouw neemt in de internationale strijd tegen de klimaatcrisis.

De nieuwe regering zal ook inzetten op het verkleinen van de sociale ongelijkheid en op het verbeteren van integratie van immigranten. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Julien Morren

    Die is van alle mette thuis.

  • Philippe Vander Haeghen

    Benieuwd hoe Europa zal reageren op haar zeer streng migratiebeleid...