Metrostation 17 jaar na aanslagen 11 september opnieuw geopend

De ingang van het Cortland metrostation op 11 september 2001.
AP De ingang van het Cortland metrostation op 11 september 2001.
New York viert vandaag een feestje. Het naar een Nederlander vernoemde Cortlandt-metrostation gaat weer open.

Het is intussen 17 jaar geleden dat een groot deel van het New Yorkse metrostation Cortlandt Street werd verpulverd. Balken boorden zich door het plafond als gevolg van die wereldschokkende aanslagen bovengronds: het was 11 september, de Twin Towers stortten in.

Sindsdien was Cortlandt Street geschrapt van de New Yorkse metronet. Geen halte meer, onbruikbaar. Ergernis bij buurtbewoners. Terwijl er bovengronds een nieuw World Trade complex herrees, leek het station lange tijd definitief afgeschreven. Tot vandaag, wanneer Cortlandt Street feestelijk in gebruik wordt genomen. "Het is de laatste schakel terug te krijgen wat de stad werd afgenomen", schrijft een lokale krant en geen beter moment dan vlak voor 11 september.

180 miljoen dollar

Er is drie jaar aan de herbouw gewerkt. De kosten verdrievoudigden in die tijd naar ruim 180 miljoen dollar, zeg maar 155 miljoen euro. Dat kwam mede omdat verschillende instanties het eigendom van het station en de wederopbouw ter hand namen. Het nieuwe station heet nu officieel ‘WTC Cortland’. Kunstenares Ann Hamilton tekende voor het mozaïek met woorden uit de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring.

Volgens John Ferrelli, de ingenieur die de werkzaamheden leidde, werd het station die kwade dag gebombardeerd door brokstukken die soms van meer dan 200 meter recht omlaag vielen. “Ze sloegen in als een stormram”, aldus Ferrelli. 

Het Cortlandt metrostation is overigens vernoemd naar de Nederlander Oloff Stevensen van Cortlandt en ging open in 1904. Cortlandt in kwestie was eerst een tijdje bestuurder van het ontluikende Nieuw Amsterdam maar werd later eigenaar van een gelijknamige en succesvolle brouwerij in Brouwer Street (tegenwoordig Stone Street). De Nederlander stierf als miljonair op 4 april 1684.

Het nieuwe station is makkelijker toegankelijk gemaakt voor gehandicapten en heeft drie roltrappen. Het is een schakel op lijn 1 tussen het World Trade Center en de West Side van Manhattan.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jean-Pierre Vercruysse

    11 september 2001, een dag die ik nooit zal vergeten. Ik heb gedurende een paar jaar voordien in het WTC op 24ste verdiep gewerkt voor mijn bedrijf, verbleef er in het hotel welke tussen de 2 towers waren. Heb toen alles gedurende zekere tijd voor mij ogen gezien na de aanslag!