Met dit soort trucjes proberen veel Republikeinse staten om Democratische kiezers bij de stembus weg te houden

EPA
Zelfs al wil een duidelijke meerderheid van de bevolking dinsdag dat de Democraten aan zet komen, dan is het niet per se gezegd dat de Democraten daarmee ook aan zet komen.

Er zijn nogal wat redenen waarom de meerderheid een minderheid kan blijven. De belangrijkste: het weghouden van kiezers van de stembus (voter suppression), de slimme indeling van kiesdistricten (gerrymandering), de grondwet zelf en, als joker, het hacken van stemmachines. Het zijn de bedoelde en onbedoelde zwakke plekken van de Amerikaanse democratie, waar de Republikeinen vooralsnog het beste van weten te profiteren.

Je hebt 10% van dit artikel gelezen
33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • vandekempen bart

  hier in europa is het veel erger. hier halen groen en links jaarlijks 100.000 illegalen als importkiesvee binnen. dan zwijg ik nog over de volgmigratie en gezinshereniging. die stemmen allemaal op links dat hen een uitkering en sociale woning bezorgt. dat is pas manipulatie van de verkiezingen en geldt intussen voor alle centrumsteden.

 • Nicolas Ivanov

  De VS is inderdaad een schijndemocratie waar het jaren niet uitmaakte wie won. De plannen van de deep state werden uitgevoerd. Maar plots kwam Trump, niet bedoeld en onverwacht en hij is tegen vernietigende open grenzen. Dat moest bestreden worden en vele dwazen lopen er in.

 • Luc vanessa

  En hier niet zeker ????Belgie één van de meest corrupte landen van Europa(wereld) !

 • Jacob Aaronson

  Dit is zo partijdig dat het zielig overkomt.

 • luu di malinas

  Trump heeft die kieswet niet geschreven en dezelfde regels gelden voor de democrats. In België is een Franstalige stem ook meer waard dan een Vlaamse. Dat Amerika verdeeld is ligt vooral aan het feit dat Obama fans slechte verliezers zijn.