Messentrekker daagt in rechtbank op met zwarte verf op zijn gezicht, “want ik word behandeld als een zwarte”

Op de een of andere manier was Mark Char (61) in de gevangenis aan een zwarte stift geraakt, die gebruikte hij over zijn hele gezicht. Gevangenispersoneel had hem nog proberen te overtuigen het eraf te wassen voor hij naar de rechtbank werd gevoerd, maar de beklaagde weigerde.
AP Op de een of andere manier was Mark Char (61) in de gevangenis aan een zwarte stift geraakt, die gebruikte hij over zijn hele gezicht. Gevangenispersoneel had hem nog proberen te overtuigen het eraf te wassen voor hij naar de rechtbank werd gevoerd, maar de beklaagde weigerde.
Een 61-jarige messentrekker uit Hawaii die maandag in de rechtbank moest verschijnen om zijn straf te aanhoren, daagde plots op met zwarte stift op zijn gezicht. Beklaagde Mark Char gaf zichzelf een ‘blackface’, omdat hij vond dat hij “als een zwarte man werd behandeld” door de rechtbank in Honolulu.

Mark Char viel in 2016 drie mensen aan tijdens een geval van zware verkeersagressie. Uit gerechtelijke documenten blijkt dat de beklaagde een andere auto begon uit te dagen. Zo maakte hij met zijn hand de vorm van een geweer en wees hij ermee naar de slachtoffers. Daarna crashte hij opzettelijk met zijn eigen wagen tegen het andere voertuig. Toen de twee inzittenden uitstapten, bespoot hij hen met pepperspray. Daarna haalde hij een mes boven. De bestuurder van de andere wagen werd vijf keer gestoken en verkeerde een tijd in kritieke toestand, maar overleefde. Zijn passagier en een toevallige voorbijganger die wilden tussenkomen, werden ook neergestoken. Volgens Char handelde hij “uit zelfverdediging”, de andere auto “reed agressief”. 

“Vandaag ben ik een zwarte man”

De zestiger werd in maart schuldig bevonden aan poging tot moord en mishandeling wegens onder meer het niveau van gebruikt geweld, maandag zou hij zijn straf te horen krijgen. Char besloot van het moment gebruik te maken om op opvallende wijze te protesteren tegen het gerecht. 

Met een brede glimlach op zijn zwartgeverfde gezicht kwam hij de zaal binnen. Daarna las Char een vernietigend en bizar statement voor.
 Eerst moest zijn advocaat eraan geloven, die noemde hij “incompetent”. “En nu wil deze kangoeroerechtbank me levenslang geven terwijl ik mezelf probeerde te beschermen en verdedigen tegen de aanval van die kerels”, vervolgde hij. “In essentie behandelen ze me als een zwarte man. Dus vandaag speel ik mijn rol in deze schertsvertoning, die mij als een zwarte man behandelt. Vandaag ben ik een zwarte man.”

“Gevaar voor de samenleving”

Rechter Todd Eddins was niet onder de indruk van de vreemde vertoning en volgde het openbaar ministerie in de strafmaat. Hij veroordeelde Char tot een levenslange gevangenisstraf, met kans op vervroegde vrijlating. 

“Dit past in uw patroon van misdragingen die de rechterlijke macht moet ondermijnen”, sprak de rechter nog. “Wat u moet doen, is in de spiegel kijken. En als u in de spiegel kijkt, mijnheer Char, dan zal u geen zwart persoon zien. Dan ziet u een gevaar voor de samenleving.”

Mark Char op een politiefoto.
Hawaii Police Department Mark Char op een politiefoto.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • JEAN-PAUL HOORNAERT

    levenslang opsluiten gevaarlijk individu