MERS: zestiende dode en vijf nieuwe besmettingen

REUTERS
Het longvirus Middle East Respiratory Syndrome (MERS) heeft weer een dodelijk slachtoffer gemaakt. Ook zijn vijf nieuwe besmettingen gemeld, waarmee het totale aantal nu op 150 ligt. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van Volksgezondheid laten weten.

De dodelijke slachtoffers zijn voornamelijk oudere mensen en mensen die voor hun besmetting al een zwakke gezondheid hadden.

In Zuid-Korea is het Samsung Medical Center, waar meer dan zeventig mensen besmet zijn geraakt, ondertussen gesloten. Alle niet-noodzakelijke operaties zijn opgeschort en nieuwe patiënten worden niet toegelaten.

Het virus vindt zijn oorsprong in Saoedi-Arabië, maar kwam eind mei met een zakenman mee naar Zuid-Korea. Dit weekend dook het virus ook in Slovakije op: een 38-jarige Zuid-Koreraan werd in quarantaine geplaatst, omdat hij mogelijk MERS heeft. De man is sinds 3 juni in Slowakije. Zijn bloed wordt momenteel onderzocht.

Het is de grootste uitbraak van het longvirus buiten de grenzen van Saoedi-Arabië. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vergadert dinsdag over de "grote en complexe" uitbraak.