MERS verspreidt zich nu ook buiten Koreaans ziekenhuis

Een schoonmaker desinfecteert het metroperron in Zuid-Korea
REUTERS Een schoonmaker desinfecteert het metroperron in Zuid-Korea
In Zuid-Korea zijn vier nieuwe gevallen van het longvirus MERS opgedoken. Daarmee komt het totaal aantal besmettingen op 126. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid van Zuid-Korea vrijdag bekendgemaakt.

Het is de grootste uitbraak van het virus Middle East Respiratory Syndrome buiten de grenzen van Saudi-Arabië. Inmiddels zijn al elf mensen overleden aan de ziekte. Van minstens negen slachtoffers is bekend dat ze al een zwakke gezondheid hadden. Het laatste slachtoffer, een 72-jarige vrouw, raakte besmet toen ze een ziekenhuis in Seoel bezocht. Dat hebben plaatselijke autoriteiten vandaag bekendgemaakt.

Volgens Koreaanse media is het virus nu ook voor het eerst door een patiënt buiten de eerste hulp-afdeling in het ziekenhuis verspreid. Daardoor hebben 54 anderen het virus ook opgelopen.

Quarantaine
Het lijkt erop dat MERS zich verder verspreidt naar de zuidelijke delen van Zuid-Korea. Verscheidene bewoners hebben MERS opgelopen nadat ze ziekenhuizen in Seoel en dichtbij gelegen stedelijke gebieden hadden bezocht. In totaal zijn meer dan 3.800 mensen in quarantaine gezet. Hierbij gaat het in ieder geval om medewerkers, patiënten en bezoekers van een ziekenhuis.

De oorzaak van de verspreiding ligt onder meer in het zorgsysteem van het land. Zo is het heel gebruikelijk dat patiënten dagenlang in het ziekenhuis moeten wachten totdat er een bed vrijkomt. De veertiende persoon bij wie MERS werd vastgesteld, zat eerst 2,5 dag in de wachtkamer, waar in de tussentijd honderden anderen passeerden.