Merkel wil samenwerking met Rusland voortzetten

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel.
REUTERS De Duitse Bondskanselier Angela Merkel.
Ondanks de grote meningsverschillen tussen Berlijn en Moskou over de crisis in Oekraïne, houdt de Duitse bondskanselier Angela Merkel vast aan een nauwe samenwerking met Rusland. Dat heeft ze verklaard in een interview dat morgen verschijnt in de Duitse krant Frankfurter Allgemeinen Zeitung.

"Ik ben ervan overtuigd dat op middellange en lange termijn de nauwe samenwerking met Rusland voortgezet moet worden", verklaarde Merkel. Ze maakte duidelijk dat er daarvoor wel "een minimaal aantal gemeenschappelijke waarden" moeten zijn, die ook vertaald moeten worden in concrete politieke daden. Rusland plaatst "andere accenten, zoals we onder meer in de Oekraïne-crisis zien", zegt ze verder.

De bondskanselier rekent op een diplomatieke uitweg uit het conflict. "De crisis in Oekraïne valt niet met militaire middelen op te lossen", zegt ze in het Duitse blad.

Tot slot benadrukt ze dat de Duitse regering niet enkel op sancties mikt, maar ook bereid is de dialoog aan te gaan. "Sancties zijn voor ons geen doel op zich. Maar als ze onvermijdbaar zijn geworden, dan zullen we daar consensus over vinden."