Merkel vraagt om relativeringsvermogen bij Europeanen over aantal opgenomen vluchtelingen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel.
Photo News De Duitse bondskanselier Angela Merkel.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel, die vandaag een vredesprijs uitreikte aan de Jordaanse koning Abdullah II, riep de Europeanen op tot relativeringsvermogen als het gaat over het aantal vluchtelingen dat Europa opnam. 

In de Italiaanse stad Assisi wees Merkel op de enorme inspanningen die Jordanië leverde bij de vluchtelingencrisis. Het land nam de laatste jaren niet enkel Palestijnen op, maar ook meer dan 670.000 Syriërs. "Als we dat vergelijken met de grootte van Duitsland, zou dat het toelaten van zo'n 5,7 miljoen mensen betekenen, en in Italië bijvoorbeeld meer dan 4 miljoen mensen.”

In werkelijkheid heeft Duitsland ongeveer een miljoen vluchtelingen opgenomen, op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis in 2015-2016. "Wij Europeanen zouden er goed aan doen zulke omvang voor ogen te houden", zei Merkel. Ze overhandigde Abdullah vandaag de Franciscaanse vredesprijs "Lamp of Peace", een katholieke prijs die jaarlijks in Assisi wordt uitgereikt. Ook de Italiaanse premier Giuseppe Conte woonde de ceremonie bij.

Merkel, die in eigen land veel kritiek maar ook internationale lof kreeg voor haar optreden tijdens de vluchtelingencrisis, ontving zelf de prijs in 2018. Eerder winnaars zijn onder meer de Dalai Lama, de Poolse Lech Walesa en pausen Johannes Paulus II, Benedictus XVI en Franciscus.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • vandekempen bart

  tel daarbij gezinshereniging en het hoge geboortecijfer, en binnen 15 jaar zit duitsland ook aan 6 miljoen. het verschil is dat die in jordanie volop terugkeren nu de oorlog gestopt is...

 • Patrick Voet

  De culturele impact in Jordanie is wel veel lager dan de culturele impact in Europa

 • Herman Kouter

  Ze zal nooit toegeven dat ze fout was. Geen greintje inlevingsvermogen heeft dat mens. Epic failure, Merkel. Leer er mee leven. De Duitsers gaan het u nooit vergeven. De problemen zullen alleen maar erger worden. Maar daar zal zij geen last van ondervinden in haar ivoren toren.

 • Bruno Draulans

  Er zijn landen die er financieel veel beter voor staan om vluchtelingen op te vangen. Bovendien hebben die dan meestal nog dezelfde godsdienst. Denk aan Saoedi-arabie, enz. De Europese landen denken dat ze met alle vluchtelingen iets kunnen aanvangen. Slechts een heel klein deel heeft een degelijke opleiding van een beroep gehad. Het overgrote deel van de vluchtelingen zorgt voor enormexdruk op onze sociale systemen, waar het niet op voorzien is.

 • Paul Boutsen

  Jordanië heeft inderdaad procentueel meer vluchtelingen en zo gezegde vluchtelingen opgenomen, maar kijken we eens welke de impact is van die vluchtelingen en soorten.Heeft Jordanië ze in voor Jordaniërs eerder voorbehouden sociale woningen gestoken, kregen ze gratis medische verzorging, gratis onderwijs, gratis taallessen, uitkeringen, ocmw, tot pensioenen toe, waren er eisen van moskeeën...?Ik dacht het niet. De impact op de gewone Jordaniër en de impact op het land zijn begroting was miniem.