Merkel voor vierde keer tot bondskanselier verkozen

Merkel in de Bondsdag in Berlijn.
Kay Nietfeld/dpa Merkel in de Bondsdag in Berlijn.
Angela Merkel is voor de vierde keer gekozen tot Duits bonskanselier. De 63-jarige christendemocrate kreeg in de Bondsdag 364 van de 688 uitgebrachte stemmen, maar elf boven de nodige meerderheid. Haar regering, die voor de derde keer bestaat uit een 'grote coalitie' van christendemocraten en sociaaldemocraten, heeft 399 zetels. Het huidige parlement telt 709 zetels.

Er waren 9 onthoudingen en 315 tegenstemmen. De stemming was geheim, maar duidelijk was dus dat ook enkele parlementsleden uit haar eigen coalitie tegen hebben gestemd. Dat gebeurde ook bij de drie vorige coalities, maar met 364 stemmen en een meerderheid bij 355 is het wel de krapste meerderheid ooit voor Merkel. 

De christendemocrate aanvaardde het bondskanselierschap met de woorden "Ik aanvaard de stemming".

Merkel wordt deze voormiddag nog benoemd door bondspresident Frank-Walter Steinmeier, rond de middag volgt dan nog de finale eedaflegging voor de Bondsraad en het parlement. In de namiddag volgt de eedaflegging van de ministers, om 17 uur zit Merkel de eerste regeringsvergadering van de nieuwe coalitie voor.

De vorming van de nieuwe regering van CDU/CSU en SPD heeft 171 dagen geduurd. Dat is een record voor de vorming van een regering in de Bondsrepubliek. Merkel is al regeringsleider sinds 2005. Ze regeerde één keer met de liberale FDP (2009-2013).

Aanwezig in het parlement waren ook Merkels moeder, Herlind Kasner (2e l.), haar stiefzoon Daniel (m.) en haar echtgenoot Joachim Sauer (2e r.).
AFP Aanwezig in het parlement waren ook Merkels moeder, Herlind Kasner (2e l.), haar stiefzoon Daniel (m.) en haar echtgenoot Joachim Sauer (2e r.).
De nieuwe Duitse regering, een heruitgave van de Grote Coalitie, kan nu echt van start gaan.
REUTERS De nieuwe Duitse regering, een heruitgave van de Grote Coalitie, kan nu echt van start gaan.33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rik Vang

  Die had geen enkel recht om nog een keer een regering samen te stellen, maar corruptie en machtsgeilheid vieren hoogtij in linkse looserkringen

 • Rik Vang

  Opnieuw en met het allergrootste gesjoemel de LOOSERS die tegen alle redelijkheid en normaliteit de MACHT grijpen! Hoe kan dit nog voor een NORMALE burger aanvaardbaar worden!

 • Diane Bernaerts

  En zeggen dat De Wever voorspeld had dat Merkel als bondskanselier het einde van 2016 niet zou halen!

 • joseph charliers

  Zo dan kan ze de Duitse beerput verder vullen .

 • Jef Denijs

  Het was met de hakken over de sloot voor machtsgeile Merkel. Het probleem voor ons is dat de EU bestuurd wordt door 2 landen : Frankrijk en Duitsland. Door de aanstelling van Merkel kunnen we ons aan een nieuwe migratiegolf verwachten.