Merkel voor het eerst met mondmasker op officiële foto’s na kritische vraag

Duits bondskanselier Angela Merkel maakte vandaag haar eerste publieke optreden met een mondmasker op, nadat ze eerder deze week een verwijt rond hypocrisie tegensprak.
Wolfgang Kumm/dpa Duits bondskanselier Angela Merkel maakte vandaag haar eerste publieke optreden met een mondmasker op, nadat ze eerder deze week een verwijt rond hypocrisie tegensprak.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel is voor het eerst op een officiële foto verschenen met een mondmasker op. 

De 65-jarige CDU-politica droeg een kapje met het logo van het Duitse EU-voorzitterschap tijdens een ontmoeting met haar partijgenoot Reiner Haselhoff, de premier van Saksen-Anhalt.

Een journalist had Merkel eerder deze week nog gevraagd waarom ze niet vaker wordt gezien met dergelijke gezichtsbedekking, terwijl haar regering een mondmaskerplicht heeft ingevoerd op sommige publieke plaatsen. 

"Als ik de regels over het houden van voldoende afstand volg, hoef ik geen mondkapje te dragen", legde Merkel, die erom bekend staat goed de opiniepolls in de gaten te houden, uit. De bondskanselier benadrukte dat ze wel een masker draagt als dat niet kan, bijvoorbeeld tijdens privémomenten als ze gaat winkelen en dus op momenten dat ze niet gezien wordt door het grote publiek. Met een glimlach voegde ze toe: “Ik ga u niet vertellen waar ik ga shoppen.”

Sommige Duitse politici lijken het moeilijk te vinden zich aan de coronaregels te houden. Tijdens een stemming in het Duitse parlement moest de vicevoorzitter zijn collega's vrijdag herhaaldelijk oproepen voldoende afstand te houden. Ook droegen veel parlementariërs geen mondkapjes.

Wolfgang Kumm/dpa
AP
Wolfgang Kumm/dpaReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.