Merkel vindt haar opvolgster “niet bekwaam”

Angela Merkel (links) en haar opvolgster Annegret Kramp-Karrenbauer.
EPA/Belga Angela Merkel (links) en haar opvolgster Annegret Kramp-Karrenbauer.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt dat de plannen voor haar opvolging mislukt zijn. Eind vorig jaar verkozen de leden van CDU haar vroegere protegee Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) tot nieuw hoofd van de partij, maar die zou het niet goed doen.

Sinds Kramp-Karrenbauer de CDU leidt, is haar populariteit zwaar gezakt. Sinds begin dit jaar probeerde AKK bovendien Merkels exit te versnellen en zondag leed de CDU zijn zwaarste nederlaag ooit. Dat heeft Merkel doen besluiten dat AKK niet bekwaam is om de partij te leiden. Het nieuws komt van de zakenkrant Bloomberg, op basis van twee bronnen die op de hoogte zijn van Merkels mening.

Steunen

Merkel is vastberadener dan ooit om als bondskanselier aan te blijven tot 2021, aldus de twee bronnen uit Merkels entourage. Ze zou niet van plan zijn om nog politiek kapitaal op te gebruiken om Kramp-Karrenbauer te steunen. Maar nu ze niet langer aan de knoppen van de partij zit, is het voor Merkel wel moeilijker om de partijlijn uit te tekenen. Merkel verwacht dat ze onder nog meer druk zal komen om op te stappen als bondskanselier, nu AKK's problemen toenemen.


De afgelopen maanden gingen al verscheidene stemmen op om Merkel voor de verkiezingen van 2021 te vervangen door AKK. Wie dan wel de kansielerskandidaat wordt van de CDU, ligt volledig open.

Annegret Kramp-Karrenbauer, Carsten Meyer-Heder en Angela Merkel op een partijbijeenkomst gisteren.
Michael Kappeler/dpa Annegret Kramp-Karrenbauer, Carsten Meyer-Heder en Angela Merkel op een partijbijeenkomst gisteren.

Op 2 en 3 juni komt de top van de partij samen om het verlies bij de Europese verkiezingen van afgelopen weekend te bestuderen. Mogelijk wordt dit een wat gênante ontmoeting tussen de bondskanselier en haar vroegere protegee: de bijeenkomst werd georganiseerd zonder Merkel op de hoogte te brengen, en de officials zeggen aan Bloomberg dat het de bedoeling was daar druk uit te oefenen op Merkel om een stap opzij te zetten. Bovendien zou AKK contact gezocht hebben met Merkels conservatieve vijanden binnen de CDU.

Bij de Europese verkiezingen haalde de CDU en de Beierse zusterpartij CSU minder dan 30 procent, een daling met 7 procentpunten.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Victor Munster

  Merkel is ook aan de macht gekomen na een karaktermoord op haar sponsor Kohl. Dat schijnt nu eenmaal de gewoonte te zijn in de politiek.

 • Wim Hellemans

  alles is beter dan Merkel ...

 • Mike Zwarts

  Is zij dan bekwaam.

 • ADELINE BOGEMANS

  Onbekwamer dan zijzelf? Dat is niet mogelijk

 • Gunter Verleyen

  Jammergenoeg beseft ze niet dat door haar aanwezigheid haar partij steeds verder wegzakt, Moettie Merkel ga naar huis