Merkel uitgejouwd bij bezoek aan vluchtelingenopvang: "Volksverrader"

AP
De Duitse bondskanselier Angela Merkel is vandaag uitgefloten en uitgejouwd tijdens haar aankomst bij de vluchtelingenopvang in Heidenau. Rechtsextremisten stonden Merkel op te wachten bij de ingang van het gebouw. "Volksverrader, volksverrader'', riepen ze.

Merkel bezoekt Heidenau vanwege de vele uitbraken van geweld de afgelopen dagen bij het opvangcentrum, een voormalige bouwmarkt. Rechtsextremisten die het niet eens zijn met de komst van asielzoekers bestookten de politie met flessen en vuurwerk en vielen mensen aan die asielzoekers hadden verwelkomd.

Ongeveer 150 betogers scandeerden vandaag slogans als "volksverrader". Merkel werd verweten meer geld over te hebben voor de vluchtelingen dan voor het Duitse volk. Aanwezige journalisten werden voor leugenaars uitgescholden.

Merkel heeft het geweld in het centrum scherp veroordeeld. De bondskanselier praatte in Heidenau met vluchtelingen, hulpverleners en veiligheidsdiensten. "Duitsland helpt waar hulp nodig is", klinkt het. Merkel zei dat iedereen die is gevlucht voor oorlogsgeweld of in eigen land wordt vervolgd, in Duitsland kan rekenen op een menselijke behandeling.

Voor tegenwerking hebben we geen tijd, aldus Merkel: "We zullen niet tolerant zijn voor zij die niet willen helpen waar hulp wettelijk en uit menselijk oogpunt geboden is." Ze veroordeelde in scherpe bewoordingen de aanvallen op vluchtelingen van de afgelopen tijd. Ze noemde die beschamend en weerzinwekkend. Merkel kreeg deze week veel kritiek omdat ze in de ogen van sommigen te lang stil bleef. Haar bezoek aan Heidenau is volgens critici "veel te laat''.

Het stadje ligt niet zo ver van Dresden, waar de bakermat ligt van Pegida, de beweging die zich verzet tegen "islamisering" en de immigratie van moslims.

AP
GETTY
AFP
AFP
REUTERS
ANP
EPA